NYHETER 2022-01-13 KL. 14:59

JO kritiserar Region Halland efter vaccinbeslut

Av Christina Nordwall

Justitieombudsmannen riktar viss kritik mot Region Halland efter att man i våras tog bort möjligheten för digital bokning av vaccination för bosatta utanför Halland.

JO kritiserar Region Halland efter vaccinbeslut
JO riktar kritik mot Region Halland efter beslutet att stänga vaccinbokningen för bosatta utanför regionen i våras. Foto: Pixabay

Det var den 16 april som beslutet togs om att bosatta utanför regionen inte längre skulle kunna boka vaccination mot covid-19 digitalt. Anledningen var en stor ökning av vaccinationsbokningar gjorda av personer bosatta i andra regioner. En privatperson anmälde beslutet och nu konstaterar JO att regionen prioriterat sina egna invånare och inte levt upp till sin skyldighet enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen att erbjuda öppen hälso- och sjukvård även till patienter bosatta utanför regionen.

Viss förståelse

Trots allt har JO ändå viss förståelse för beslutet och att det skapade problem för Region Halland när boende från andra regioner sökte sig dit för vaccination, speciellt när tilldelning av vaccin och ersättning från staten inte tog hänsyn till en sådan situation. Region Halland kan därför inte undgå viss kritik.
– Vi fattade rätt beslut i den situationen som vi var i då. Det var helt orimligt att de som ville vaccinera sig i Kungsbacka trängdes bort av personer från Göteborg eftersom Västra Götaland låg efter. Och det är orimligt att inte få kompensation för de doser vi vaccinerade. Som JO påpekar i beslutet behöver man se över regelverket och skickar det också vidare till regeringen och den särskilda utredning som fått uppdraget att se över smittskyddslagen och analysera behovet av nya bestämmelser inför framtida pandemier, säger Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott.SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-