NYHETER 2022-01-13 KL. 14:59

JO kritiserar Region Halland efter vaccinbeslut

Av Christina Nordwall

Justitieombudsmannen riktar viss kritik mot Region Halland efter att man i våras tog bort möjligheten för digital bokning av vaccination för bosatta utanför Halland.

JO kritiserar Region Halland efter vaccinbeslut
JO riktar kritik mot Region Halland efter beslutet att stänga vaccinbokningen för bosatta utanför regionen i våras. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Det var den 16 april som beslutet togs om att bosatta utanför regionen inte längre skulle kunna boka vaccination mot covid-19 digitalt. Anledningen var en stor ökning av vaccinationsbokningar gjorda av personer bosatta i andra regioner. En privatperson anmälde beslutet och nu konstaterar JO att regionen prioriterat sina egna invånare och inte levt upp till sin skyldighet enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen att erbjuda öppen hälso- och sjukvård även till patienter bosatta utanför regionen.

Viss förståelse

Trots allt har JO ändå viss förståelse för beslutet och att det skapade problem för Region Halland när boende från andra regioner sökte sig dit för vaccination, speciellt när tilldelning av vaccin och ersättning från staten inte tog hänsyn till en sådan situation. Region Halland kan därför inte undgå viss kritik.
– Vi fattade rätt beslut i den situationen som vi var i då. Det var helt orimligt att de som ville vaccinera sig i Kungsbacka trängdes bort av personer från Göteborg eftersom Västra Götaland låg efter. Och det är orimligt att inte få kompensation för de doser vi vaccinerade. Som JO påpekar i beslutet behöver man se över regelverket och skickar det också vidare till regeringen och den särskilda utredning som fått uppdraget att se över smittskyddslagen och analysera behovet av nya bestämmelser inför framtida pandemier, säger Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott.


TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.