NYHETER 2022-05-04 KL. 09:19

Insamling Ukraina efterlyser ny lokal

Av Christina Wagner

Insamling Ukraina i Kungsbacka är en viktig hjälp för ukrainska flyktingar, men också en samlingsplats där engagerade personer möts i olika åldrar och sammanhang för att hjälpa till. Nu måste de hitta ny lokal och efterlyser mer hjälp av kommunen och företag.

Insamling Ukraina efterlyser ny lokal
Rickard Nordqvist utanför Teknikgatan 12 , som Insamling Ukraina måste lämna i mitten på maj. Nu letar hjälporganisationen ny lokal. Arkivfoto: Henrik Lauren

Hittills har det varit mest privatpersoner som engagerat sig när Insamling Ukraina varit öppet, eller för att samla in förnödenheter och frakta iväg eller dela ut på plats på Teknikgatan 12. Initiativtagaren Rickard Nordqvist försöker nu få mer hjälp av både företagare och av kommunen, samtidigt som han letar ny lokal.
– Vi får vara kvar till den 15:e. De försöker hitta en annan lokal, men Aranäs ska inte behöva göra allt själva tycker jag, säger han.

Viktigt med mötesplats
Insamling Ukraina har blivit en mötesplats för flyktingar som även kommer långväga. Ukrainarna är ett stolt folk, berättar Rickard Nordqvist, som bara tar emot gåvor om de inte måste.
– I lördags var vi 166 ukrainare på vår insamling, då är det i en kommun som inte ens tar emot flyktingar från Ukraina. Vi hjälper Kungsbacka, Mölndal, Ullared, några åkte kollektivt från Ullared, Trollhättan, Surte. Vi får verkligen kvitto på att vi behövs som mötesplats.
Även fler och fler volontärer har anslutit för att hjälpa till.
– Det här har blivit lika mycket en PRO-förening som ukrainare, med den mixen vi har av folk. Och de på kommunen som tar hand om ungdomar som är för unga för samhällstjänst har varit här, de har sett att vi har så bra klimat och undrar om unga kan få komma hit istället.
En käpp i hjulet just nu är att det inte blir klart hur många flyktingar Kungsbacka kommun ska ta emot, men det kan bli så många som 800 i sommar. Rickard Nordqvist vill att de ska kunna tas emot på ett bra sätt och att kommunen förbereder sig redan nu.
– Jag var väldigt oinsatt 2015, men kan tänka mig att de kan blir tagna på sängen den 1 juli. När jag var i Chelm kom det in ett tåg med 2 000 ukrainare så jag vet hur problematiskt det blir om man inte har en krisplan.

Inte segregerat
Rickard Nordqvist vill ha svar från kommunen på hur de förbereder boende, skola och annan hjälp.
– Jag vill att de ska förstå hur viktigt det här är för samhället. Så inte segregationen blir som afghanerna 2015, där snacket blev att ”de går på bidrag" etcetera. Eftersom ingen svarar på ukrainafrågor så får de istället svara på samhällsfrågor, de får komma på lördag och se hur underbart vi har det och vilken skillnad vi gör.
Alla är inbjudna till manifestationen på lördag som anordnas av Insamling Ukraina på Teknikgatan 12. Även företagare uppmuntras att komma och får gärna sponsra till exempel tvätt- och hygienprodukter, som är enormt efterfrågade. Över lag hoppas Rickard Nordqvist på mer företag som vill hjälpa till.
– Vi köpte 400 cocacolaburkar i lördags, vi köper det till fullpris och går back hela tiden istället för att företag köper in för fem kronor. Det blir bakvänt, så vi behöver mer företag som engagerar sig.
Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.