NYHETER 2021-10-06 KL. 20:00

In Flames-trummisen som blev bryggare

Han har turnerat i 17 år som rockstjärna i In Flames, driver ett framgångsrikt bryggeri och brinner för ungdomar och handboll.
– Egentligen är jag ju ingenting. Men man kan nå långt med pannben och djävlar anamma, säger Daniel Svensson.

In Flames-trummisen som blev bryggare
Daniel Svensson i typisk rockpose.

Han var en helt vanlig kille i Kullavik och musiken spelade ingen viktig roll i familjen. Men så började lillebror spela trummor i kommunala musikskolan och det lät kul. På egen hand började Daniel Svensson banka loss på kaggarna, hittade så småningom kompisar med andra instrument och de bildade hårdrockbandet Sacrilege som höll till i familjens stora garage.
Idolerna var Göteborgsbandet In Flames, som just börjat slå igenom.
Så småningom fick Sacrilege spela in en skiva. I samma studio höll In Flames till.
– Deras trummis hoppade av och studion tipsade om mig. Jag kunde redan alla In Flames låtar, och de var lata och orkade inte testa fler kandidater...
Det blev starten för en minst sagt framgångsrik rockkarriär.
– Innan hade det varit rörigt i bandet och många medlemmar hade kommit och gått. Nu bestämde vi oss för att satsa stenhårt, minns Daniel Svensson.
Ny platta, turné i Europa, ny platta och turné i USA. En bra manager som "musklade sig" åt alla håll det gick och skakade fram spelningar.
– Det var verkligen inget rockstjärneliv, inga ostron och champagne, utan ganska sunkigt.

Metallband


Men de blev uppmärksammade i USA och fick till en rejäl arenatour som förband till större metallband.
– 2002 som förband till Slayer var häftigt!
Snart var In Flames inget förband längre. Tre gånger drog bandet utsålt på Scandinavium. De var stjärnor. Men Daniel tycker att de ändå lyckades hålla fötterna hyfsat på jorden.
– Det beror nog på att framgången kom stegvis ocnh vi fick jobba så hårt.
En del av förklaringen fanns nog också hemma i Särö.
– Jag hade flickvän redan när jag började i In Flames och vi fick vårt första barn 2003. Så varje gång jag kom hem var det en "reality check", en käftsmäll av vardag.
Framgångarna fortsatte, In Flames höll jämna steg med fansen och förnyade sig "lagom" mycket. Tiden gick.
– Plötsligt stod man där på scenen och såg fans som nu hade med sina barn på konserten!
Men även om Daniel kunde vara hemma med barnen i ett par månader mellan turnéer, slet det mycket på familjen. Han var nästan 40 år, tiden rann i väg i trista turnébussar mellan spelningar, men alternativet var inte självklart.
– Jag hade ju ingen utbildning, var helt självlärd. Och drog in bra med pengar.

Hantverksöl


Men så fick han en idé. Det som kunde blivit ett rejält problem kunde i stället kanske vara en möjlighet.
– Vi höll inte på med droger i bandet men drack en del alkohol. Hantverksöl från små bryggerier lågt långt framme i USA, och jag testade många sorter.
Kanske var det en affärsidé?2016 tog han steget, lämnade In Flames och världsscenen för att stänga in sig i en liten lokal i Fjärås och börja brygga öl efter eget recept. Bandkollegan Peter Iwers blev också sugen och anslöt efter ett år.
Vad skulle ölen heta? Säröbon och göteborgsvitsaren Daniel kläckte namnet Odd island (Sär ö).
Kul namn men tuff start.
– Det var lite för mycket arbetstid per liter öl. Jag går in helt och hållet för en sak, lite autistiskt. Egentligen "är" jag ju ingenting. Men med pannben och djävlar anamma kan man komma långt.

Växte snabbt


Efter fyra år började kassan sina. Men samtidigt lossnade det och efterfrågan steg. För två år sedan hade de vuxit ur Fjäråslokalerna, och letade nytt. Helst skulle de stannat i Kungsbacka, men hittade inget bra alternativ, så det blev Lindome.
– Vi har fått in en öl i det ordinarie sortimentet och 7-8 öl i det lokala sortimentet på systemen i närheten. Vi säljer också till många krogar.
Det innebär att Odd island går runt, och Daniel har kunnat korta dagarna. På bryggeriet alltså. Nu har han hittat ännu en passion.
– Handboll! Två av mina tjejer spelar handboll i Särökometerna, och jag tränar det ena laget, är assisterande i det andra och vice ordförande i klubben
Det är inte ett gammalt handbollsintresse som driver, Daniel är fotbollskille som spelat i ungdomsallsvenskan, utan det är vad idrotten och föreningslivet kan göra för ungdomar.
– Det finns så många som far illa, både hemma och i skolan, många som inte passar in. I handbollsklubben är alla unika, alla får plats.
– Jag brinner verkligen för det här. På ett sätt kanske jag betalar tillbaka, gör något nyttigt. Det kan man nog inte säga att rocklivet eller för den delen ölbryggeri är.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.