NYHETER 2023-03-18 KL. 15:03

Hundratals lockades till barnmarknad

Av Carl Schöndell

På lördagsmorgonen arrangerades barnmarknad på Löftadalens folkhögskola och det var i sedvanlig ordning minst sagt populärt.
– Vi brukar ha mellan 300-500 köpare medan vi har runt 700 totalt med alla barn och partners som håller i grejerna, säger Evis Persson som är en av arrangörerna.

Hundratals lockades till barnmarknad
Peppad. Evis Persson älskar barnmarknader och är sen tre år tillbaka delaktig i Åsa barnmarknad. FOTO: Carl Schöndell

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Det gällde att vara snabb om man skulle hinna med de finaste kläderna och andra barnprylarna som erbjöds på Löftadalens folkhögskola. Efter bara en timme så hade besökarna plockat på sig tillräckligt med varor för att bilda en uppskattningsvis 100 meter lång kö.
– Folk är här redan en timme innan. Och det är alltid samma dam längst fram, det är så härligt, säger Evis Persson som varit en del av projektet de senaste tre åren.
För hennes del så handlar det främst om att det är kul. Men har också lärt sig uppskatta alla positiva aspekter av marknaden.
– Jag är ju den som köper mest, säger hon och skrattar.
– Men jag har själv handlat väldigt mycket på marknader och tycker att konceptet är bra. Istället för att slänga eller skänka bort kläderna så kan man tjäna en slant. Och om sakerna inte säljer så går dem till välgörenhet, säger Evis Persson.
Men det är inte bara kläder. I hallarna och lektionssalarna på Löftadalens folkhögskola kan man hitta allt från gosedjur till cyklar och barnvagnar. Visar det sig att ingen vill ha sakerna så går de oavkortat till Ukraina.
– Det är upp till var och en att sätta priserna. Och om man inte vill ge bort grejerna gratis så kan man märka dem, så får man tillbaka dem efteråt. Men annars så går en stor del av summan tillbaka till de som lämnat in grejerna. Resterna använder vi till fika och lunch till personalen, säger Evis Persson.


Köer. Trots tiotal kassor sträckte sig kön under första timmen långt. FOTO: Carl Schöndell


Lärdomar
En av dem som både lämnat in och handlat kläder är Angelica Jänsby som främst letar efter kläder till sitt tredje barn. Efter barn ett och två har hon ändrat uppfattning.
– Med mitt första barn så tänkte jag att allt skulle vara nytt för jag är lite speciell med kläder. Men efter andra och tredje barnet har jag lärt mig. De kommer använda kläderna i två månader och sen kommer de ändå hem med fläckar från förskolan som inte går att tvätta bort. Och så sliter man inte lika mycket på världen, säger hon.
Hon är också en av dem som inte valt att märka sina kläder.
– Nej jag vill bli av med dem, säger hon och skrattar.

För de som inte hann med så väntar nästa barnmarknad under hösten. Men redan den 13 maj äntrar Evis och hennes kollegor folkhögskolan igen. Denna gången med en marknad för vuxna.
– Det ska bli jättekul att hålla i en marknad för vuxna, säger Evis Persson.

TV-klipp och nyheter

Riktig bilglädje vid Rolfsån
2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

Tränaren om vinsten:
2025-05-11 KL. 19:04
Premium

Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"

Lyckad premiär på City Rock
2025-05-11 KL. 15:00
Premium

Lyckad premiär på City Rock

Lärorikt om hemberedskap
NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-11 KL. 19:04
Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"
Premium | NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Riktig bilglädje vid Rolfsån
Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.