NYHETER 2022-09-26 KL. 11:45

Hög läkaromsättning på BUP

Av Christina Wagner

Tre läkare har slutat på BUP i Kungsbacka i höst, vilket oroat kungsbackabor som hört av sig till Norra Halland. Men läkarna är redan ersatta och situationen inte mer ansträngd än vanligt enligt verksamhetschef Stefan Lemon.

Hög läkaromsättning på BUP
Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

BUP Kungsbacka är en del av Region Hallands barn- och ungdomspsykiatri.
Runt 8 000 barn och unga tas emot på BUP i hela Halland och runt 50 000 insatser om året görs av läkare, sjuksköterskor, psykologer med flera.
– Det är enormt många som hamnar i specialistvård. Kungsbacka ökar i patientantal hela tiden, där väljer även folk från Göteborg att ha sin vård i Kungsbacka. Nästan 20 procent kommer från Göteborg, säger Stefan Lemon, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatri i Halland.

Högt tryck
De tre läkarna som slutat har följts åt och kände varandra sedan innan, anledningen till varför de valt att sluta känner Stefan Lemon inte till. Men nya läkare finns på plats och under hösten kommer mottagningen få tillskott av ännu fler.
– Vi har andra personer, men sen är det alltid olyckligt med personalomsättning. BUP har väldigt hög press på grund av det höga tryck och fokus som är. Det är en tuff verksamhet, roligt och viktigt, men det är höga krav.
Patienter som får diagnosen ADHD får till exempel hjälp med medicinering. En förälder till ett barn inskrivet på BUP beskriver på debattsidan i dagens tidning hur svårt det varit att få en akut läkartid och den smärtsamma processen att hitta rätt medicinering.
– Där finns väldigt tydliga riktlinjer för hur det går till, speciellt medicinering. Det finns tydligt beskrivet vilka steg som doktor gör, sjuksköterska, när man följer upp. Kanske kan det vara att man inte lyckats förklara det så väl, det ska vara glasklart men jag vet inte hur det varit i det här fallet, säger Stefan Lemon.

Extra pengar
Det ska också ha varit svårt att få intyg för omvårdnadsbidrag utskrivet. I mitten av september har familjen ännu inte fått något.
– Jag kan inte svara exakt vad som hänt där. Om de har sökt mig har jag lagt det till mottagningen för att åtgärdas, så det får jag titta på igen.
Region Halland har avsatt 20 miljoner kronor extra i budget till barn- och ungdomspsykiatrin i Halland för 2024. Pengarna ska användas till nyanställningar, en ny mottagning för barn och ungas psykiska hälsa (BupH) i Varberg och att samtliga platser på heldygnsvårdsavdelningen i Halmstad kan hålla öppet.
– Det här beslutet visar att Region Halland verkligen lever efter visionen om bästa livsplatsen och särskilt för barn- och ungdomar med psykisk problematik, sa Lars Gustafsson (kd), psykiatrinämndens ordförande i ett pressmeddelande om satsningen i juni.
12 miljoner kronor ytterligare har delats ut redan i år, som bland annat bekostar de extra läkarna i Kungsbacka under hösten.


TV-klipp och nyheter

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Skräp ska plockas i Kungsbacka
NYHETER 2024-04-16 KL. 11:00
Premium

Skräp ska plockas i Kungsbacka

Tingshöjds nya hus växer snabbt
BOSTÄDER 2024-04-16 KL. 09:00
Premium

Tingshöjds nya hus växer snabbt

Het debatt om resor till Auschwitz
POLITIK 2024-04-16 KL. 07:45
Premium

Het debatt om resor till Auschwitz

Men Emanuel Forsells argument verkar inte existera

Dags för återinflytt på Tingberget
BOSTÄDER 2024-04-15 KL. 14:21
Premium

Dags för återinflytt på Tingberget

Första etappen av totalrenoveringen är klar

Bassänger töms i badhuset
NYHETER 2024-04-15 KL. 12:45
Premium

Bassänger töms i badhuset

Så mycket kostar fimpar och skräp
MILJÖ 2024-04-15 KL. 11:45
Premium

Så mycket kostar fimpar och skräp

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.