NYHETER 2022-09-26 KL. 11:45

Hög läkaromsättning på BUP

Av Christina Wagner

Tre läkare har slutat på BUP i Kungsbacka i höst, vilket oroat kungsbackabor som hört av sig till Norra Halland. Men läkarna är redan ersatta och situationen inte mer ansträngd än vanligt enligt verksamhetschef Stefan Lemon.

Hög läkaromsättning på BUP
Arkivfoto: Norra Halland

BUP Kungsbacka är en del av Region Hallands barn- och ungdomspsykiatri.
Runt 8 000 barn och unga tas emot på BUP i hela Halland och runt 50 000 insatser om året görs av läkare, sjuksköterskor, psykologer med flera.
– Det är enormt många som hamnar i specialistvård. Kungsbacka ökar i patientantal hela tiden, där väljer även folk från Göteborg att ha sin vård i Kungsbacka. Nästan 20 procent kommer från Göteborg, säger Stefan Lemon, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatri i Halland.

Högt tryck
De tre läkarna som slutat har följts åt och kände varandra sedan innan, anledningen till varför de valt att sluta känner Stefan Lemon inte till. Men nya läkare finns på plats och under hösten kommer mottagningen få tillskott av ännu fler.
– Vi har andra personer, men sen är det alltid olyckligt med personalomsättning. BUP har väldigt hög press på grund av det höga tryck och fokus som är. Det är en tuff verksamhet, roligt och viktigt, men det är höga krav.
Patienter som får diagnosen ADHD får till exempel hjälp med medicinering. En förälder till ett barn inskrivet på BUP beskriver på debattsidan i dagens tidning hur svårt det varit att få en akut läkartid och den smärtsamma processen att hitta rätt medicinering.
– Där finns väldigt tydliga riktlinjer för hur det går till, speciellt medicinering. Det finns tydligt beskrivet vilka steg som doktor gör, sjuksköterska, när man följer upp. Kanske kan det vara att man inte lyckats förklara det så väl, det ska vara glasklart men jag vet inte hur det varit i det här fallet, säger Stefan Lemon.

Extra pengar
Det ska också ha varit svårt att få intyg för omvårdnadsbidrag utskrivet. I mitten av september har familjen ännu inte fått något.
– Jag kan inte svara exakt vad som hänt där. Om de har sökt mig har jag lagt det till mottagningen för att åtgärdas, så det får jag titta på igen.
Region Halland har avsatt 20 miljoner kronor extra i budget till barn- och ungdomspsykiatrin i Halland för 2024. Pengarna ska användas till nyanställningar, en ny mottagning för barn och ungas psykiska hälsa (BupH) i Varberg och att samtliga platser på heldygnsvårdsavdelningen i Halmstad kan hålla öppet.
– Det här beslutet visar att Region Halland verkligen lever efter visionen om bästa livsplatsen och särskilt för barn- och ungdomar med psykisk problematik, sa Lars Gustafsson (kd), psykiatrinämndens ordförande i ett pressmeddelande om satsningen i juni.
12 miljoner kronor ytterligare har delats ut redan i år, som bland annat bekostar de extra läkarna i Kungsbacka under hösten.Aranäs slarvade bort segerchansen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Premium

Aranäs slarvade bort segerchansen

Juligt med Elvis på teatern
KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Premium

Juligt med Elvis på teatern

SENASTE TV-NYHETERNA

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 10:13
Premium

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen

Smycken stals vid möbelköp
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 09:00
Premium

Smycken stals vid möbelköp

"Man tappar förtroendet för människor"

Olycka stoppar tågtrafiken
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 07:30

Olycka stoppar tågtrafiken

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad
NYHETER 2022-12-08 KL. 21:00

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad

De ska styra kommunen
POLITIK 2022-12-08 KL. 19:00
Premium

De ska styra kommunen

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna
HANDBOLL 2022-12-08 KL. 16:30

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Aranäs slarvade bort segerchansen
Premium | KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Juligt med Elvis på teatern
Premium | KRÖNIKOR 2022-12-09 KL. 15:00
Krönika: Blötläggningsdags

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.