NYHETER 2019-12-29 KL. 13:00

Hjälper hundar hemma

Susanne Håkansson fick nog. Sa upp sig från jobbet, började plugga och startade eget företag. Nu är hon sin egen chef, har mer tid för sin familj och sina egna hundar, och riktigt riktigt lurviga kunder.

– Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare, säger hon.

Hjälper hundar hemma
Susanne Håkansson startade hundtrim hemma i gäststugan och är nu sin egen chef.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



 

2016 jobbade Susanne Håkansson fortfarande på Derome. Hon ritade kök, arbetade med hemsidan och marknadsföring men började känna sig färdig med att vara anställd. Hemma krävde hennes egna hundar en hel del omsorg. Kajsa, en blandning mellan King Charles Cavalier Spaniel och pudel, behövde klippas regelbundet men är en orolig själ och gick inte att lämna in på salong.

– Jag köpte en maskin och bestämde mig för att klippa själv, tänkte hur svårt kan det vara? … Det var jävligt svårt. Hon såg inte klok ut från början. Men däremot kände jag att detta är något jag vill göra, jag vill jobba med hundar, säger Susanne Håkansson.

Laser och massage


Susanne började en utbildning som hundmassör och laserterapeut och jobbade med rehabhundar, men intresset för hundfrisör växte och snart började hon även utbildning för det.

– Rätt snart upptäckte jag att jag tyckte det var roligare att klippa än att massera och på den vägen är det.

Hon startade företaget Hundhälsan där hon tar emot hundar (men även katter) för klippning och pälsvård, men också massage och laser. Men majoriteten av kunderna är klipp.

– Det är betydligt lättare att bygga en kundkrets som hundfrisör än hundmassör. De som kommer för rehab kommer ju bara när hundarna är skadade. Men utbildningen som massör har gett mig bra kunskaper som jag har nytta av när jag klipper, och gör mig uppmärksam på om någon hund kanske har ont, säger hon.



Siri har en bakgrund som utställningspudel, men på ålderns höst är det en kort och praktiskt frisyr som gäller.

Lokal i Åsa


Företaget startades hemma i gäststugan i Åsa, men det var inte så många som kände till att hon fanns. När en lokal i centrala Åsa blev ledig, flyttade hon sin verksamhet hit.

– Det var ett fantastisk läge och jag hade även plats att ha kurser i pälsvård. Men kundkretsen växte så snabbt, och själv stressade jag hem varje lunch till mina egna hundar och tillbaka. Det var ju inte så jag tänkte det, jag skulle jobba utan stress. Så i somras flyttade jag hem igen, säger Susanne.

Utan en lokalhyra har hon utrymme till att gå ner i arbetstid. Nu arbetar hon fyra dagar i veckan med max fyra hundar om dagen.

– Många med stora salonger jobbar med hundar omlott. Man badar dem sedan får de självtorka och så börjar man med nästa hund. Det är tidsekonomiskt fördelaktigt, men jag vill lämna min hund till en sådan salong och jag vill inte jobba så själv. Det ska vara en stressfri hantering och husse och matte får gärna vara med undertiden, säger Susanne.

Susanne har lagt mycket tid på hundhantering och gått flera kurser. Inte minst hennes blandrashund Nisse har krävt en hel del av Susanne som hundägare.

– Jag vet inte vad jag hade gjort utan Barbro på Vallda hälsa och hund, hon har lärt mig så otroligt mycket. Dessutom skickar jag många hundägare dit som behöver hjälp.

Skola in valpen


Susanne anpassar sitt arbetssätt efter kunden. En hund är tryggare när han står i badkaret så han blir klippt även där. Någon hund vill inte bli klippt med sax i ansiktet men är lugn med en maskin.

– Det får aldrig ske på bekostnad av hunden, därför uppmanar jag även mina kunder att komma hit med sina valpar på inskolning. Det är få valpar som klarar av en hel klippning med bad och fön, utan man kanske klipper lite klor och lite i ansiktet. Första gången kommer det inte bli en snygg frisyr, men det blev en bra upplevelse för valpen. Dessutom går det åt massor av hundgodis. Det är verkligen svårt med valparna som aldrig är still, men att får jobba med dem är också min bästa löneförmån.

Vad har varit lärdomarna under de här tre åren då, förutom att man kan få blodförgiftning även av ett bett från en liten hund?

– Jag tar inte emot rottweilers något mer. Och jag har lärt mig säga nej till kunder där det inte fungerar. I början när man fortfarande bygger sin kundkrets har man inte riktigt råd att säga nej, men det kan jag göra nu. Det handlar ju om min arbetsmiljö som jag själv måste ta ansvar för, säger Susanne.

Redan första månaden kunde Susanne ta ut lön från sitt företag. Då handlade det om 5 000 kronor ”och jag var jättestolt”. Nu motsvarar det hennes lön som anställd. Bokföring, skatter och prognoser sköter hon själv.

– Med hjälp av Google och Skatteverket. Skatteverket har en helt fantastiskt bra service. Sedan finns det något som heter Timbanken. Som företagare får man fem konsulttimmar gratis genom olika företag som är anslutna. Det kan vara en revisor eller om du behöver hjälp med marknadsföring eller e-handel. Det är verkligen något som alla nyföretagare borde nappa på, säger Susanne Håkansson.


Såhär i juletid tar Susanne ett julkort på sina kunder och delar med sig på företagets instagramkonto



TV-klipp och nyheter

Lärorikt om hemberedskap
2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Positiva trenden håller i sig för Onsala
2025-05-10 KL. 19:31
Premium

Positiva trenden håller i sig för Onsala

Fjärås tog komfortabel seger
2025-05-10 KL. 19:51
Premium

Fjärås tog komfortabel seger

Politikerna slog ett slag för demokratin
2025-05-10 KL. 16:45
Premium

Politikerna slog ett slag för demokratin

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-10 KL. 19:51
Fjärås tog komfortabel seger
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.