Har du en igelkott på tomten, eller har du sett en påkörd? Då vill WWF att du rapporterar in det under veckan.
Under 12-18 augusti pågår igelkottsveckan i Sverige. Igelkottar minskar i Sverige när deras livsmiljöer i naturen försvinner och trädgårdar och parker är för välskötta för att de ska trivas. WWF vill till och med veta om du inte sett någon, för att kartlägga de små liven.
– Vi är nog många som sett igelkottar i vår barndom. Våra barn däremot har mycket sällan stött på den taggiga maskälskaren, som numera är nära hotad och rödlistad i Sverige, vilket betyder att det finns en ökad risk för att den ska dö ut. För att förstå varför den minskar i antal, bjuder vi in till medborgarforskning. Det gör vi med en vecka igelkottsräkning i hela landet. Alla är välkomna att vara med, säger Gustaf Lind generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande .
Igelkotten minskar i antal även i Europa, bland annat i Danmark och Storbritannien. Normalt lever de i lövskogsdungar, gles lövskog och småbrukat landskap, men i takt med att jordbrukslandskapet blivit väldigt likformat har trädgårdarna blivit allt viktigare livsmiljöer.
– Med små medel kan vi öppna upp våra trädgårdar och ge igelkotten både mat och husrum. Lövhögar och lite skräp i hörnen gynnar skalbaggar och maskar, som är igelkottens mat. Och de är bra gömställen för igelkotten, som ju är ett nattaktivt djur! säger Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF.
All data skickas till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet, som WWF inlett ett samarbete med. Statistiken samlas in på nationell nivå och blir tillgänglig för bland annat forskning.
WWF samarbetar med Nordens ark och söker också igelkottväktare, vars främsta uppgift blir att sprida budskapet om att igelkottarna behöver hjälp och berätta om igelkotträkningen. Läs mer på wwf.se/sveriges-igelkottar.
Konstnären Karolina Palmér har utbildat sig till Feng shui-konsult
Föräldrar kallas till möte om ökande nikotinproblem
Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.