Väl rustade. Älvsåkersskolans rektor Håkan Cronelid anser att skolan är väl rustad att ta emot nya elever. Till höger i bild moderator Tommy Korsell.
Bristande information och dåligt skött. Det var den återkommande kritiken. Men det hördes även mjukare röster när kommunen höll informationsmöte om de lägenheter för nyanlända som ska byggas i Älvsåker.
Under tisdagskvällen fylldes matsalen i Älvsåkersskolan mer än till brädden av boende från Älvsåker där lägenheterna ska byggas. Många kom inte ens in i lokalen utan fick nöja sig med att kika in genom dörröppningen. Och det var en stundtals livad skara besökare. Moderatorn Tommy Korsell, verksamhetschef för pedagogiskt område norr, fick allt som oftast mana till lugn för att de frågor som ställdes skulle kunna besvaras.
Mötet inleddes av kommunalrådet Ulrika Landergren (L).
– Det är på grund av att vi tidigare inte tagit emot så många till Kungsbacka som vi nu får ta emot en större andel. Dessutom har vi en bra arbetsmarknad. Och för bra integration krävs riktiga bostäder. Det här är ett akut läge, och vi måste klara av vårt åtagande. Vi kan inte ha alla i sovsalar, menade kommunalrådet.
Åhörare bröt snart in och undrade varför så många skulle placeras i just Anneberg, varpå förklaringar och nya frågor och utrop avlöste varandra.
”Ni har lurat oss, det är det vi tycker!” menade en åhörare.
”Vi har redan utmaningar, vi vill inte ha fler!” ropade en annan.
Tommy Korsell lyckades dock sansa samtalstonen i lokalen och mötet kunde föras vidare.
p>
Kommunalrådet Ulrika Landergren inledde mötet.
En fråga som engagerade var skolans möjligheter att hysa de nya elever som förväntades komma. Men Håkan Cronelid, rektor på Älvsåkersskolan var inte särskilt bekymrad.
– Många kanske väljer att vara kvar i de skolor där de redan går, där de har sina kompisar. Och för de andra har vi gott om plats. Det är inga problem, vi är väl rustade, vi löser det.
En som fick ordet var Sofia Hansen som ligger bakom en facebookgrupp som bjudit in till diskussion i frågan.
– Det är inte så att vi inte vill ha nyanlända här, men detta har gjorts på fel sätt. Och det är så dåligt informerat så att det är skrämmande, ansåg hon.
p>
Sofia Hansen hade förberett en saklig kritik mot kommunens sätt att informera.
Och just att kommunen skött informationen dåligt var en återkommande kritik.
Andra ville gå längre och undersöka om det ens skötts helt korrekt. Det framfördes även åsikter om att om så inte är fallet, så borde hela projektet stoppas.
Men det fanns även mjukare röster. En fråga som ställdes var hur invånarna i Anneberg bäst kunde hjälpa till för att de nyanlända ska få så bra integration som möjligt. En annan hänvisade till forskning som visade att språkutvecklingen i skolan gynnades av flerspråkiga elever.
– Vår uppfattning är att frågan är rätt utlyst. Och frågor om kommunens beslut kan man alltid föra besvär om på demokratisk väg, förklarade Tommy Korsell.
Läs mer i fredagens Norra Halland.
Åsabon är mammaledig från jobbet på ostindiefararen
Marie Cervin ger inte upp trots motgångar
Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.