NYHETER 2023-11-03 KL. 11:45

Här planeras den första gravplatsen för muslimer

Av Magnus Vasell

Här på kyrkogården i Hanhals planeras Kungsbackas första gravplats för muslimer.
– Det är vår skyldighet att erbjuda gravplats även till den som har en annan trosuppfattning, säger David Holmström, fastighets- och kyrkogårdschef.

Här planeras den första gravplatsen för muslimer
– Här på kyrkogården i Hanhals planeras 20 muslimska gravplatser, berättar David Holmström. Foto: MAGNUS VASELL

TV-klipp och nyheter

Den skyldigheten har församlingarna redan idag – men bristen på muslimska gravplatser har man löst genom att hyra in sig på Livereds begravningsplats i Kållered.

Men från årsskiftet upphör det avtalet att gälla – och då måste Kungsbacka kunna erbjuda gravplatser för muslimer.


"Måste ha en lösning"

– Något beslut av kyrkorådet har ännu inte fattats, möjligen kan det bli en tids förlängning i Livered som ligger i Mölndals pastorat eller hos annan begravningshuvudman i närområdet, säger David Holmström, fastighets- och kyrkogårdschef i Kungsbacka-Hanhals församling.

I sin ansökan och i sin beskrivning till länsstyrelsen i Halland gällande omdaning av Hanhals övre kyrkogård skriver församlingen:

"Särskilda gravplatser ordnas för muslimska trosbekännare. Gravarna riktas mot Mecka."


20 platser planeras

– Det handlar om 20 gravplatser, säger David Holmström när han visar den utvalda platsen på ett grönområde alldeles i närheten av en stor hängbjörk.

Att just Hanhals går täten för en särskild gravplats, som även andra av Svenska kyrkans församlingar i Kungsbacka har möjlighet att använda, handlar om att Hanhals står inför en omfattande renovering av det man kallar för den övre kyrkogården – och att man har plats.

– Muslimsk gravsättning är fortfarande ovanligt i Kungsbacka – under mina fem år här har jag varit med om två stycken. Men vi vet att behovet ökar med tiden och det är som sagt redan i dag huvudmannens, kyrkans, skyldighet att kunna erbjuda plats, säger David Holmström.


Inom 48 timmar

Enligt begravningskedjan Fonus är en muslimsk begravning alltid en jordbegravning. Den ska ske så snart som möjligt efter dödsfallet, helst inom 48 timmar.

I Sverige är det krav på att använda kista, men i andra länder kan muslimer begravas utan kista. Kistan har ingen blomstersmyckning eller annan dekoration.

Fonus uppger vidare att det i regel bara är män som följer den döda till graven. Kvinnor får besöka graven senare.

Ingen i begravningståget får gå före kistan och själva begravningsakten äger rum vid graven och inleds med en gemensam bön.

Graven ska vara grävd så att kistan kan sänkas med den avlidnes ansikte vänt mot Mecka. Graven ska enligt Fonus fyllas igen så snart det är möjligt.

Hanhals kyrka uppges vara från tidig medeltid, troligen 1200-talet.

Foto: MAGNUS VASELL
TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.