Har du märkt din katt?
Av John Skoglund
Från kommande årsskifte är det lag på att katter ska vara registrerade hos Jordbruksverket. Distriktsveterinärerna i Kungsbacka märker av detta genom mer arbete och frågor om de nya reglerna.
Hannes van Blaricum, veterinär hos Distriktsveterinärerna i Kungsbacka. Foto: John Skoglund
Den första januari 2023 träder lagen i kraft som gör att nästan alla katter ska vara registrerade hos Jordbruksverket. De katter som är undantagna den nya lagen är de som är födda innan den 1 januari 2008 och de kattungar som är yngre än fyra månader.
I sociala medier och i den allmänna debatten verkar alla eniga att det nya kattregistret är bra.
– Tycker att det är jättebra, det ökar katternas status och hjälper till och blir färre gatukatter och hemlösa djur, säger Hannes van Blaricum, veterinär hos Distriktsveterinärerna i Kungsbacka och berättar vidare att ett register är väldigt användbart vid en olycka eller när man hittat en bortsprungen katt.
Länsstyrelsen är tillståndsmyndighet för den nya lagen och det är på Jordbruksverkets hemsida där det finns mer information och där registringen kommer att ske. Men veterinärerna som träffar djurägarna dagligen märker av kattägarnas intresse.
– Ja, vi märker av det i och med att ska vara chippade och märkta, säger Hannes van Blaricum och Distriktsveterinärerna får en del frågor om hur man ska registrera sina katter.
Har du en katt behövs den vara id-märkt så att ett hem för katter eller polisen ska kunna identifiera den. Tänk på att om befintligt ID-märkning är dålig och har suddats ut måste den uppdateras på nytt. En veterinär får märka katter antingen med chip eller med en tatuering i ett av kattens öron. Medan en godkänd id-märkare endast får använda chip. När det gäller utlandsresor med katter ställs det ytterligare krav som man kan läsa om på Jordbruksverkets hemsida.