NYHETER 2021-05-26 KL. 19:02

Här är heta trenderna i trädgården

Vilka trender gäller för trädgård just nu? Det vet Anna Wiebe Fasth, trädgårdsdesigner på Kungsbacka Trädgårdsdesign.

Här är heta trenderna i trädgården
: Anna Wiebe Fasth, trädgårdsdesigner på Kungsbacka Trädgårdsdesign, har en underbar trädgård i Åsa. Den är som ett extra rum, där hon både arbetar och vilar.

TV-klipp och nyheter

Norra Halland besöker Anna Wiebe Fasth i hennes hem i Åsa en vacker dag i slutet av april. Hon har en sagolik trädgård med stenbelagda gångar och blommande påskliljor.

Hållbar tidlöshet


Natursten är väldigt hett just nu, berättar Anna Wiebe Fasth och förklarar att natursten har en helt annan hållbar tidlöshet jämfört med betong, som är en tillverkad produkt och därför inte håller lika länge som en riktig sten.– Visst är det romantiskt med en stol som står på gräsmattan under ett äppleträd, men gräs är inte så lättskött. Jag märker att mina kunder vill ha en trädgård som är lätt att sköta. De vill inte lägga ner för mycket tid, men ändå uppleva trädgården som en bekväm plats, ett vardagsrum ute, säger hon.Hållbar mångfald är en trend som håller i sig och i sommar går trenden ett steg längre genom att trädgårdsodlare gärna vill vara självförsörjande på grönsaker.– Att ha sin egen köksträdgård med jord från sin egen kompost är väldigt hett, säger Anna Wiebe Fasth.

Viktigt att kompostera


Hon berättar att jord som man komposterar och som blandas med hushållskompost blir väldigt bra jord att odla i och att det är ett miljövänligt alternativ till jord som säljs i plastpåsar och har transporterats lång väg.I trädgårdens egna hörn har Anna Wiebe Fasth en egen kompost som hon använder i sin trädgård.– Det finns en ny trend som innebär att man odlar snittblommor och där kunder kan komma och plocka. Jag vet att det till exempel finns en blomsterfarm i Vallda som är väldigt populär, säger Anna Wiebe Fasth.Hon berättar att det även är bra för insekter att ha en så kallad vild plats i trädgården. Med det menar hon en plats där gräset och blommande ogräs får växa fritt och där utseende inte är det viktigaste, utan trivseln för insekterna.

Olika rum


En långvarig trend som är extra het i år är att dela in trädgården i olika rum, beroende på vad man vill använda den till.  Det kan vara ett kök, en loungedel eller en matplats till exempel.Bastu och pool är också populärt, vilket det varit under några år, berättar Anna Wiebe Fasth. Hon har själv planerat ett poolbygge med bergvärme, så snart hon får tid över till det.Centralt i trädgården finns en pergola med tak. Här finns utekök och matplats.Anna Wiebe Fasth har haft ett växthus i ungefär 14 år. Hon använder det till att odla grönsaker.– Det är viktigt att växthuset står i ett soligt läge så att växterna trivs. Blir det för stark sol kan man alltid åtgärda det efteråt, med skuggväv eller skuggpasta, men det är värre som solen inte finns.Anna Wiebe Fasth har en värmefläkt i växthuset som startas automatiskt när det blir kallt.

Flera odlingslådor


I trädgården finns även odlingslådor som hon odlar grönsaker i, till exempel rabarber och kål. På tomten växer också ungefär 15 blåbärsbuskar.– Blåbär är något som också är trendigt just nu.  De går att använda i matlagning och det går att göra smoothies med dem året runt, säger hon.Andra växter som är populära i trädgården just nu är tulpaner och narcisser som främjar den biologiska mångfalden. Anna Wiebe Fasth berättar att 1980-talet är tillbaka i år. Därmed är det färger som orange, limegrönt och blått i olika nyanser som återvänder till trädgården.Instagram är också en växande trend för trädgårdsälskare, som är väldigt stor just nu.– Människor vill väcka intresse för sin trädgård och visa upp vad de odlar och hur de har det i trädgården genom sociala medier. Det blir mer och mer populärt, säger Anna Wiebe Fasth och tillägger att även appar som ger kunskap om odling i trädgården är en populär trend som skapar odlingslust.

TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien
SPORT 2024-02-22 KL. 17:51
Premium

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien

"Jag är fortfarande i chock"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.