NYHETER 2021-05-26 KL. 19:02

Här är heta trenderna i trädgården

Vilka trender gäller för trädgård just nu? Det vet Anna Wiebe Fasth, trädgårdsdesigner på Kungsbacka Trädgårdsdesign.

Här är heta trenderna i trädgården
: Anna Wiebe Fasth, trädgårdsdesigner på Kungsbacka Trädgårdsdesign, har en underbar trädgård i Åsa. Den är som ett extra rum, där hon både arbetar och vilar.

Norra Halland besöker Anna Wiebe Fasth i hennes hem i Åsa en vacker dag i slutet av april. Hon har en sagolik trädgård med stenbelagda gångar och blommande påskliljor.

Hållbar tidlöshet


Natursten är väldigt hett just nu, berättar Anna Wiebe Fasth och förklarar att natursten har en helt annan hållbar tidlöshet jämfört med betong, som är en tillverkad produkt och därför inte håller lika länge som en riktig sten.– Visst är det romantiskt med en stol som står på gräsmattan under ett äppleträd, men gräs är inte så lättskött. Jag märker att mina kunder vill ha en trädgård som är lätt att sköta. De vill inte lägga ner för mycket tid, men ändå uppleva trädgården som en bekväm plats, ett vardagsrum ute, säger hon.Hållbar mångfald är en trend som håller i sig och i sommar går trenden ett steg längre genom att trädgårdsodlare gärna vill vara självförsörjande på grönsaker.– Att ha sin egen köksträdgård med jord från sin egen kompost är väldigt hett, säger Anna Wiebe Fasth.

Viktigt att kompostera


Hon berättar att jord som man komposterar och som blandas med hushållskompost blir väldigt bra jord att odla i och att det är ett miljövänligt alternativ till jord som säljs i plastpåsar och har transporterats lång väg.I trädgårdens egna hörn har Anna Wiebe Fasth en egen kompost som hon använder i sin trädgård.– Det finns en ny trend som innebär att man odlar snittblommor och där kunder kan komma och plocka. Jag vet att det till exempel finns en blomsterfarm i Vallda som är väldigt populär, säger Anna Wiebe Fasth.Hon berättar att det även är bra för insekter att ha en så kallad vild plats i trädgården. Med det menar hon en plats där gräset och blommande ogräs får växa fritt och där utseende inte är det viktigaste, utan trivseln för insekterna.

Olika rum


En långvarig trend som är extra het i år är att dela in trädgården i olika rum, beroende på vad man vill använda den till.  Det kan vara ett kök, en loungedel eller en matplats till exempel.Bastu och pool är också populärt, vilket det varit under några år, berättar Anna Wiebe Fasth. Hon har själv planerat ett poolbygge med bergvärme, så snart hon får tid över till det.Centralt i trädgården finns en pergola med tak. Här finns utekök och matplats.Anna Wiebe Fasth har haft ett växthus i ungefär 14 år. Hon använder det till att odla grönsaker.– Det är viktigt att växthuset står i ett soligt läge så att växterna trivs. Blir det för stark sol kan man alltid åtgärda det efteråt, med skuggväv eller skuggpasta, men det är värre som solen inte finns.Anna Wiebe Fasth har en värmefläkt i växthuset som startas automatiskt när det blir kallt.

Flera odlingslådor


I trädgården finns även odlingslådor som hon odlar grönsaker i, till exempel rabarber och kål. På tomten växer också ungefär 15 blåbärsbuskar.– Blåbär är något som också är trendigt just nu.  De går att använda i matlagning och det går att göra smoothies med dem året runt, säger hon.Andra växter som är populära i trädgården just nu är tulpaner och narcisser som främjar den biologiska mångfalden. Anna Wiebe Fasth berättar att 1980-talet är tillbaka i år. Därmed är det färger som orange, limegrönt och blått i olika nyanser som återvänder till trädgården.Instagram är också en växande trend för trädgårdsälskare, som är väldigt stor just nu.– Människor vill väcka intresse för sin trädgård och visa upp vad de odlar och hur de har det i trädgården genom sociala medier. Det blir mer och mer populärt, säger Anna Wiebe Fasth och tillägger att även appar som ger kunskap om odling i trädgården är en populär trend som skapar odlingslust.

BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
Premium

"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"

Hemtjänsten fick pris
NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Premium

Hemtjänsten fick pris

Andra gången gillt för Vallda hemtjänst

SENASTE TV-NYHETERNA

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri
NYHETER 2023-02-07 KL. 14:00

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian
SPORT 2023-02-07 KL. 11:50

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier
DEBATT 2023-02-07 KL. 10:30

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott
NYHETER 2023-02-07 KL. 08:00

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet:
BANDY 2023-02-06 KL. 21:40

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet: "Löjligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"
Premium | SPORT 2023-02-07 KL. 20:31
Efter pulveriseringen: "Speciell match"
Premium | NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Hemtjänsten fick pris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

När familjen Jarny blev tillfrågade att delta i E.ON:s energiexperiment tvekade de inte en sekund. Pappa Jarny är belåten: ”Måste ju vara nåt slags rekord”.