NYHETER 2023-01-19 KL. 21:00

Hanna Rüdel ny vd för Samster

Av Eric Andersson

Hanna Rüdel är ny vd för Samster sedan 1 oktober. Hennes främsta uppgift är att sätta strategin för hur bolaget ska kunna skala upp och bli mer kommersiellt.
– Det blir en kul utmaning, säger hon.

Hanna Rüdel ny vd för Samster
Hanna Rüdel är ny vd för Samster. Foto: Eric Andersson

Samster startade 2013 och Kent Samuelsson, en av grundarna, har varit vd för bolaget. 1 oktober tog Hanna Rüdel över rollen för att hjälpa företaget att ställa om från innovationsbolag till ett mer kommersiellt och säljinriktat företag.
– Det är en kul utmaning. Det är spännande med små bolag som sitter på innovativ teknik och står inför steget att skala upp och få ut sitt erbjudande i större omfattning, säger hon.

Hanna Rüdel kommer från Skåne men har bott i Vallda sedan 2006. Hon kommer närmast från Heliospectra, som jobbar med belysningslösningar för växthus och inomhusodlingar, där hon sista tiden var ansvarig för produktutvecklingen.
– Jag har jobbat mycket med att ta ny teknik till marknaden men energilösningar är ett nytt område för mig. Även om arbete med effektiva energisystem har varit genomgående under hela karriären. Mycket produktutveckling är drivet av att det ska bli energieffektivt.

Samster producerar solhybrider – en slags kombination av solcell och solfångare. En solhybrid tar, till skillnad från en solcell, till vara på värmeenergin och transporterar ner den i bergvärmehålet. Nu vill företaget skala upp och få ut tekniken i större utsträckning.
– Hittills har vi gjort mycket installationer själva och då är det svårt att skala upp. Nu försöker vi hitta samarbetspartners så fler kan lära sig om tekniken och installera den.

Företaget håller även på att utveckla en torkteknik som kan drivas av solhybrider. Tekniken är patenterad och på väg ut på marknaden.
– Vi håller på att ta fram den första större enheten som ska installeras kommersiellt. Det är främst för att torka spannmål där det finns en stor potential med en effektiv torkprocess för att komma ifrån förbränning av diesel och olja.

Hur har första månaderna på jobbet varit?
– Spännande och intensivt. Det är mycket att sätta sig in i när det är en ny bransch. Jag har mycket att lära och det ska jag göra så snabbt som möjligt, säger Hanna Rüdel.SENASTE TV-NYHETERNA

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”
NYHETER 2023-02-05 KL. 11:55

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”

Hanhalshjärtat:
ISHOCKEY 2023-02-04 KL. 20:00
Premium

Hanhalshjärtat: "Jag har saknat hockeyn när jag var borta"

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 18:47
Premium

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 16:12
Premium

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-02-05 KL. 12:30
Margreth förlorade kamp om specialvård

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.