NYHETER 2023-01-19 KL. 21:00

Hanna Rüdel ny vd för Samster

Av Eric Andersson

Hanna Rüdel är ny vd för Samster sedan 1 oktober. Hennes främsta uppgift är att sätta strategin för hur bolaget ska kunna skala upp och bli mer kommersiellt.
– Det blir en kul utmaning, säger hon.

Hanna Rüdel ny vd för Samster
Hanna Rüdel är ny vd för Samster. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

Samster startade 2013 och Kent Samuelsson, en av grundarna, har varit vd för bolaget. 1 oktober tog Hanna Rüdel över rollen för att hjälpa företaget att ställa om från innovationsbolag till ett mer kommersiellt och säljinriktat företag.
– Det är en kul utmaning. Det är spännande med små bolag som sitter på innovativ teknik och står inför steget att skala upp och få ut sitt erbjudande i större omfattning, säger hon.

Hanna Rüdel kommer från Skåne men har bott i Vallda sedan 2006. Hon kommer närmast från Heliospectra, som jobbar med belysningslösningar för växthus och inomhusodlingar, där hon sista tiden var ansvarig för produktutvecklingen.
– Jag har jobbat mycket med att ta ny teknik till marknaden men energilösningar är ett nytt område för mig. Även om arbete med effektiva energisystem har varit genomgående under hela karriären. Mycket produktutveckling är drivet av att det ska bli energieffektivt.

Samster producerar solhybrider – en slags kombination av solcell och solfångare. En solhybrid tar, till skillnad från en solcell, till vara på värmeenergin och transporterar ner den i bergvärmehålet. Nu vill företaget skala upp och få ut tekniken i större utsträckning.
– Hittills har vi gjort mycket installationer själva och då är det svårt att skala upp. Nu försöker vi hitta samarbetspartners så fler kan lära sig om tekniken och installera den.

Företaget håller även på att utveckla en torkteknik som kan drivas av solhybrider. Tekniken är patenterad och på väg ut på marknaden.
– Vi håller på att ta fram den första större enheten som ska installeras kommersiellt. Det är främst för att torka spannmål där det finns en stor potential med en effektiv torkprocess för att komma ifrån förbränning av diesel och olja.

Hur har första månaderna på jobbet varit?
– Spännande och intensivt. Det är mycket att sätta sig in i när det är en ny bransch. Jag har mycket att lära och det ska jag göra så snabbt som möjligt, säger Hanna Rüdel.


TV-klipp och nyheter

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp
NYHETER 2024-02-21 KL. 19:30
Premium

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Över 200 vände sig till Brottsofferjouren i fjol

Politiker säger nej till amorteringsfrihet för tennisklubben
SPORT 2024-02-21 KL. 12:15
Premium

Politiker säger nej till amorteringsfrihet för tennisklubben

"Katastrof, total katastrof är det"

Politikerns tunga besked – är obotligt sjuk
NYHETER 2024-02-21 KL. 11:40
Premium

Politikerns tunga besked – är obotligt sjuk

Vänsterpartiets ordförande Viking Bengtsson lämnar sitt uppdrag

Nytt grepp – videoprotest mot detaljplan på Särö
JOBB & PENGAR 2024-02-21 KL. 07:55
Premium

Nytt grepp – videoprotest mot detaljplan på Särö

"Förödande konsekvenser för oss och våra anställda"

20-åringen från Onsala ställs mot giganterna
SPORT 2024-02-20 KL. 19:00
Premium

20-åringen från Onsala ställs mot giganterna

Ebba Kewenter tar plats i prestigeklass i Scandinavium

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-02-21 KL. 20:00
En hårsmån från 15 000 i Scandinavium

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

20 år senare – Eric minns den galna cykelresan

20 år senare – Eric minns den galna cykelresan

I februari 2004 var Eric Ello från Fjärås i full färd med att planera en resa. Han skulle flyga ner till Kapstaden i Sydafrika för att sedan cykla hem igen – hela vägen till Fjärås. Norra Halland fick tag på Eric Ello 20 år efter resan. – Det var ju väldigt spännande att man vågade genomföra en sådan resa, säger Eric Ello.