NYHETER 2022-09-02 KL. 07:00

Hård kamp om prestigeplatsen

Av Christina Wagner

Förra valet var antalet röster på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna nästa likvärdigt, men slutade med att (S) fick oppositionsrådsrollen. Frågan är om det förändras efter det kommande valet, och vad det innebär för politiken i Kungsbacka.

Hård kamp om prestigeplatsen

TV-klipp och nyheter

När det var val 2018 fick Sverigedemokraterna betydligt fler röster i Kungsbacka än tidigare, och det blev nästan jämnt skägg mellan dem och Socialdemokraterna. Båda partierna fick nio mandat, men (S) hade något fler röster och bibehöll oppositionsrådsplatsen efter att partiet förhandlat med V och MP om platser i fullmäktige. Med stundade val kan situationen bli en annan.
– Att inte ha oppositionsrollen spelar så klart jättestor roll. Det skulle ställa om det för oss väldigt mycket eftersom vi haft rollen i flera decennier. Det blir en helt ny sits, men jag räknar ändå med att vi ska bli större än SD. Vi hoppas att det inte blir en fråga, säger Magdalena Sundqvist (S).

För egen del kan en riksdagsplats komma att bli aktuell, även om det är många parametrar som ska uppfyllas först.
– I dagsläget har vi tre platser, vi har kanske chans till fyra. Jag har plats fem, så det är en ganska osäker situation. Det jag själv hoppas på är att vi blir största oppositionspartiet i Kungsbacka och får oppositionsrådsplatsen. Men vi har ett gott självförtroende, så kan man säga, säger Magdalena Sundqvist.

Spännande val
Carita Boulwén (SD) hoppas att partiet kan öka ytterligare denna gång och lyckas ta fler mandat.
– Vi har gjort bra val och ökat stort de senaste mandatperioderna. Sedan är det alltid försiktigt med förhoppningar, men vi känner en stark medvind och ännu mer nu än innan. Vad gäller oppositionsrådet så är det naturligtvis valresultatet som avgör. Blir vi största parti är det klart vi gör anspråk på det. Och skulle det vara så att vi är lika igen, då kommer vi utmana, säger hon.

Med ett eventuellt oppositionsråd på plats har partiet större möjlighet att driva igenom sin politik.
– Har vi någon som kan företräda partiet på heltid så är det klart att det är andra förutsättningar, sitter du med i KSAU får du betydligt mer information så det är lättare att bedriva den politik vi för och få ut den. Läget är väldigt spännande, man pendlar litegrann mellan om man vågar man hoppas när det ser bra ut och vi får positiv respons från invånare samtidigt som man inte vågar ta ut för mycket i förskott. Men vi är beredda helt enkelt, på alla scenarion.

Kan lämna lokalpolitiken
Carita Boulwén står längst upp på SD:s lista både lokalt och riks, vilket talar för att en plats i riksdagen kan bli aktuellt.
– Återigen så är det valresultatet avgör. Jag har hela tiden sagt att jag ställer mig där jag behövs som mest. Skulle det vara så att det blir en rejäl skräll, då måste jag se till vår kommun först och främst. Men ser vi att vi landar runt omkring där vi var sist eller några mandat ytterligare och har förtroendevalda som kan täcka upp, då blir det nästa man på listan.

För Moderaterna, som styrt kommunen med allianspartierna under lång tid, blir utgången också avgörande. Men kommunalråd Lisa Andersson (M) vill inte spekulera i olika utfall.
– Det är klart att det är en förändring med nytt oppositionsråd, oavsett vem som kommer. Men vi får först se hur valet faller ut, sedan ta nästa steg, vi tar inte ut något innan, säger hon.TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.