NYHETER 2021-09-16 KL. 07:55

Friades från våldtäkt - döms i hovrätten

Tingsrätten friade honom från anklagelsen om våldtäkt. Men när tjejen han anklagades för att ha förgripit sig på överklagade, gjorde plötsligt hovrätten en helt annan bedömning. Nu ändras den friande tingsrättsdomen, till sex månaders fängelse.

Friades från våldtäkt - döms i hovrätten

Den 24-årige mannen som är hemmahörande i ett samhälle i Kungsbacka kommun var den sista oktober i fjol bjuden på kombinerad Halloween- och inflyttningsfest hos ett par han kände i Göteborg.

Uppgifterna går isär


Där blev han bekant med en kvinna han senare under kvällen syntes hångla med.

När 24-åringens och hans nya bekantskap efter festen skulle övernatta hos värdparet kröp mannen ned bredvid kvinnan i en soffa hon lagt sig att sova i. Vad som sedan hände råder det delade meningar om.

24-åringen hävdar att kvinnan aktivt godkände att han kysste, smekte henne intimt och även penetrerade henne med fingrarna, genom att svara ja då han flera gånger frågade henne om hon tyckte om det han gjorde.

Kvinnan uppger däremot att hon kände starkt obehag inför 24-åringens beröring men var så rädd för mannen att hon inte vågade protestera. Istället förhöll hon sig helt passiv genom att låtsas sova medan 24-åringen utsatte henne för oönskade sexuella handlingar, som hon anser ska jämställas med en våldtäkt.

Friades av tingsrätten


Kvinnan polisanmälde händelsen och i början av februari i år anhölls och häktades 24-åringen, som misstänkt för våldtäkt.

Efter att mannen åtalats för våldtäkt ställdes han i början av mars inför rätta vid Göteborgs tingsrätt. Vid rättegången krävde kvinnan att mannen skulle betala henne drygt 112 000 kronor i skadestånd, ersättning för sveda och värk samt inkomstbortfall.

Några pengar fick hon dock inte. Tingsrätten ansåg inte att det 24-åringen gjort ska klassas som en våldtäkt. Bland annat för att mannen endast kortvarigt penetrerat kvinnan och för att hans övergrepp varken haft förnedrande eller våldsamma inslag.

Hovrätten ändrar domen


Kvinnan stod dock på sig och överklagade domen till Hovrätten för Västra Sverige. Där gjorde man nyligen en helt annan bedömning av fallet.

För oaktsam våldtäkt döms 24-åringen från Kungsbacka kommun till 6 månaders fängelse. Han ska även betala drygt 87 700 kronor i skadestånd till kvinnan.

Som skäl till den fällande domen anger hovrätten att övergreppet i sin helhet haft ett utdraget förlopp. Samt att 24-åringen måste ha insett att det fanns en överhängande risk för att kvinnan inte var med på noterna då hon inte gav honom någon som helst respons då han frågade henne om hon tyckte om det han gjorde. Detta gör att hans handlande ska ses som medvetet oaktsamt.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.