NYHETER 2022-07-20 KL. 16:00

Fotboll i 32 grader ställer sina krav

Av Henrik Laurén

Gruppspelet i Gothia Cup spelas klart i Kungsbacka under onsdag och torsdag, sedan går resten av turneringen i Göteborg. Mitten av veckan bjöd på sommarens varmaste dagar, temperaturen var uppe i 32 - 34 grader då solen gassade som mest över planerna i Inlag.

Fotboll i 32 grader ställer sina krav
Städat och snyggt. Kul att Gothia Cup är i gång igen. Varmt men det fungerar, säger Torbjörn Andersson. Han ser till att sopkärl och uppsamling för burkar och flaskor töms. FOTO: HENRIK LAURÉN

SENASTE TV-NYHETERNA

Gothia Cup är en jättestor fotbollsfest och det är glädje att cupen åter spelas efter pandemiuppehållet. Ingen vill klaga över värmen men fotboll och service utanför planerna ställer sina krav. Kort matchtid och fria byten underlättar och ledarna håller koll på sina spelare.
– I ivern kan de glömma att tanka och kyla sig, det kan hända i vilken aktivitet som helst. Det är vi ledare som ska ha koll på det, säger Esbjörn Berghult, tränare för malmöklubben FC Bellevues P-14 lag.

Vattenspannar vid plakanten
Esbjörn är tränare och fotbollsförälder, tillsammans med sitt team har de koll på sitt lag. Han har egen erfarenhet vad spelare behöver, som aktiv spelade han i allsvenskan för Landskrona och Sundsvall.
– Vi har spannar med vatten vid plankanten så killarna får skölja av sig. Under en varm dag ska man dricka totalt fem liter och de får också vätskeersättning några gånger per dag.
Bellevue P-14 har spelat fint i värmen och har den förkrossande målskillnaden 30-0 på sina tre första matcher.
– Killarna vet vad det handlar om, att behålla bollen, säger Esbjörn.
Spelet löper och man trivs fint i Kungsbacka. Laget bor i Elof Lindälv-gymnasiet som får gott betyg.
– Fräscht och svalt, riktigt bra.
Gothia Cup är ett jättemaskineri för att allt ska fungera. Torbjörn Andersson är en kugge i det maskineriet, kör en elbil med släp och tömmer sopkärlen runt planerna. I vardagslag jobbar han för Kungsbacka IF, delar tiden mellan kansliarbete och som materialare för klubbens A-lag.
– Jättekul att Gothia är i gång åter, kul turnering och viktig för Kungsabacka.


Carl Meyller i malmöklubben FC Bellevues P-14 lag smörjer in sig med solkräm. Litet jobbigt med värmen men det funkar och är lika för alla, säger Carl.


Sover på köksgolvet
– Städat och snyggt ska det vara. Förmiddagens runda resulterade i bland annat sju säckar pantflaskor och -burkar. En säck är 240 liter så det blir en hel burkar och flaskor, säger Torbjörn.
Att jobba i värmen är inget större problem.
– Visst känns värmen, man är litet tröttare och musten går ur mot kvällen. Vi har gjort ett par 12-timmarsdagar, det känns ju. Keps på och mycket vätska så fungerar det, säger Torbjör Andersson.
För att få den viktiga sömnen efter en lång artbetsdag tar han till ett specialknep.
– Jag sover på köksgolvet, svalt och bra.


Vätska behövs. Fem liter totalt och så vätskeersättning några gånger par dag behövs i värmen, säger Esbjörn Berghult, tränare för malmöklubben FC Bellevues P-14 lag. FOTO: HENRIK LAURÉNSENASTE TV-NYHETERNA

TV: Se studenternas härliga avslutning
NYHETER 2023-06-08 KL. 13:48

TV: Se studenternas härliga avslutning

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

Jönssons fullträff – slog till på SM
SPORT 2023-06-08 KL. 11:00
Premium

Jönssons fullträff – slog till på SM

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola
NYHETER 2023-06-08 KL. 09:30

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända
MILJÖ 2023-06-08 KL. 07:00
Premium

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Fler nyheter