NYHETER 2022-09-23 KL. 17:00

Försvarsmakten besökte gymnasieskolorna

Av Eric Andersson

Under onsdagen var det totalförsvarsdag på gymnasieskolorna i Kungsbacka. På schemat stod bland annat provsmakning av fältmat, testa styrkeövningar samt en möjlighet att ställa frågor till representanter från Försvarsmakten.

Försvarsmakten besökte gymnasieskolorna
Gabriella Andersson och Sebastian Bergström. Foto: Eric Andersson

Eleverna som går andra året på gymnasiet genomgår för närvarande en totalförsvarsutbildning. Under onsdagen besökte Försvarsmakten både Elof Lindälvs gymnasium och Aranäsgymnasiet för att visa upp sig och delar av sin verksamhet.
– Framför allt är det en möjlighet att möta ungdomarna och svara på deras frågor efter genomförd utbildning, säger Sebastian Bergström, rekryteringskoordinator luftvärnsregementet.

Han berättar att det är viktigt att vara ute och visa upp sig för ungdomar då de är framtidens försvarsmakt. Det är också viktigt att föra fram budskapet att alla människor har ett ansvar för totalförsvaret.
– Det är superviktigt för oss. Vi i Försvarsmakten är en del av totalförsvaret men varje enskild individ har också ett ansvar.


Fabian var en av eleverna som testade på maten.


Under dagen fick eleverna bland annat smaka på maten som används i fält, prova på en del av fystesterna som krävs för att arbeta i militären samt testa utrustning. På Elof Lindälv fanns dessutom ett militärt fordon.
– Eleverna ska snart fylla i sin mönstringsblankett och då är det bra att få en uppfattning om vad det innebär, säger Gabriella Andersson, specialist krisberedskap i Kungsbacka kommun.

I och med Rysslands invasion av Ukraina upplever Gabriella Andersson att försvarsfrågor har blivit högre prioriterade hos folk.
– Det har blivit mer påtagligt och frågan har blivit mer intressant för många invånare. Den här dagen är fortfarande i mindre skala än vad vi önskar. Vi hade gärna sett att till exempel blåljus och frivilliga försvarsorganisationer också var med. Det kanske kommer i framtiden.Fakta: Totalförsvar
I totalförsvaret ingår alla svenskar mellan 16-70 år och har som uppgift att tillsammans kämpa för att Sverige ska fungera som ett fritt land även vid kriser och om det blir krig. Det kallas totalförsvarsplikt och kan innebära uppgifter inom Försvarsmakten eller inom det civila försvaret.
Källa: Försvarsmakten


SENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Kungsbacka tappar i ny företagsranking
NYHETER 2022-09-28 KL. 09:17

Kungsbacka tappar i ny företagsranking

Släng-Inge och Inga Svinn på besök
NYHETER 2022-09-28 KL. 08:00

Släng-Inge och Inga Svinn på besök

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:57

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum
NYHETER 2022-09-27 KL. 20:30

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum

Klart med fyra nya år för Alliansen
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:49

Klart med fyra nya år för Alliansen

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter