NYHETER 2022-09-27 KL. 07:00

Förstärkt säkerhet efter krigsutbrottet

Av Julia Sandstén Vikberg

I dag är Ringhals omgärdad av en hög säkerhet som ska hålla inkräktare bort. Men skalskyddet har inte alltid varit lika starkt. Enligt Anna Collin, presschef på Ringhals, har kärnkraftverket nu också vidtagit extra åtgärder till följd av kriget i Ukraina.

Förstärkt säkerhet efter krigsutbrottet
Hög säkerhet ska hålla inkräktare borta. Foto: Julia Sandstén Vikberg

9 oktober 2012 klättrade några Greenpeace-aktivister över staketet till Ringhals med hjälp av stegar och tog sig in i området. Bilder visar hur de cyklar omkring där inne innan de grips av polis. Intrånget i anläggningen gjordes enligt Greenpeace för att uppmärksamma säkerhetsbristerna på kärnkraftverket. I dag hade intrånget inte kunnat ske enligt Anna Collin.
– I dag hade det varit betydligt svårare. Vi har bland annat ett annat staket i dag, säger hon.
Om aktivisterna däremot hade försökt ta sig in i Ringhalsområdet när kärnkraftverket sattes i drift för över 40 år sedan hade de inte behövt klättra över några staket. Då var det bara att köra in.
– Då kunde man ta sin bil och köra in här och parkera här inne på industriområdet. I dag har vi ett helt annat skalskydd och en hel annan kontroll för inpassning för att inga obehöriga ska komma in i området, säger Anna Collin.

Flera kontroller
Precis som alla kärnkraftverk klassas Ringhals som ett skyddsobjekt. Bland annat att det råder flygförbud över och runt anläggningen för att få komma in krävs tillstånd. Norra Halland har fått tillstånd att följa med Anna Collin in och får tillträdeshandlingar och passerkort vid entrén. För att ta sig in i de olika zonerna på kärnkraftverket får Norra Halland passera flera kontroller där passerkortet ska blippas och ögonen skannas av och för komma in Ringhals 2, en av de avstängda reaktorerna, passerar vi även en säkerhetskontroll där väskan och kropp röntgas för att kontrollera så att inget vapen och inga sprängmedel förs in, som på flygplatser. Samma procedur får medarbetarna på kärnkraftverket gå igenom för att ta sig in.
– Du som jobbar här har inte behörighet till alla delar av anläggningen utan du har tillträde till de delar där du har arbete att göra eller som berör dig, säger Anna Collin.
Förutom alla kontrollerna har Ringhals även flera andra rutiner för att inte släppa in obehöriga eller otillåtet gods, bland annat finns en vaktstyrka på plats dygnet runt och allt gods som kommer in i anläggningen genomsöks.

Förstärkt säkerhet

På grund av omvärldsläget har säkerheten kring Ringhals nu förstärkts ytterligare. I vanliga fall tillåts besök från allmänheten, genom bland annat studiebesök och konstvandringar där en guide visar upp kärnkraftverkets konst, men nu är de restriktiva med att släppa in folk.
– Det är ett spänt omvärldsläge med krig i Europa så just nu är det inte läge. Vi tar fortfarande emot tjänstebesök, politiker som vill komma hit för att bilda sig och så vidare. Men studiebesök tar vi numera bara emot på Infocenter, som ligger utanför, men inte inne i området. Konstvandringarna är satta på paus för tillfället, säger Anna Collin.
Ringhals har även vidtagit andra extra säkerhetsåtgärder, men vilka dessa är vill Anna Collin inte gå in på.
– Vad vi gör för att skydda anläggningen kan vi inte gå in på, men vi har alltid ett skydd som motsvara världsläget, säger hon.
Ser ni något hot mot Ringhals?
– Nej det finns inget riktat hot mot Ringhals eller andra svenska kärnkraftsanläggningar, utan det är en åtgärd som grundar sig i omvärldsläget.


Aranäs slarvade bort segerchansen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Premium

Aranäs slarvade bort segerchansen

Juligt med Elvis på teatern
KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Premium

Juligt med Elvis på teatern

SENASTE TV-NYHETERNA

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 10:13
Premium

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen

Smycken stals vid möbelköp
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 09:00
Premium

Smycken stals vid möbelköp

"Man tappar förtroendet för människor"

Olycka stoppar tågtrafiken
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 07:30

Olycka stoppar tågtrafiken

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad
NYHETER 2022-12-08 KL. 21:00

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad

De ska styra kommunen
POLITIK 2022-12-08 KL. 19:00
Premium

De ska styra kommunen

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna
HANDBOLL 2022-12-08 KL. 16:30

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Aranäs slarvade bort segerchansen
Premium | KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Juligt med Elvis på teatern
Premium | KRÖNIKOR 2022-12-09 KL. 15:00
Krönika: Blötläggningsdags

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.