NYHETER 2022-09-27 KL. 07:00

Förstärkt säkerhet efter krigsutbrottet

Av Julia Sandstén Vikberg

I dag är Ringhals omgärdad av en hög säkerhet som ska hålla inkräktare bort. Men skalskyddet har inte alltid varit lika starkt. Enligt Anna Collin, presschef på Ringhals, har kärnkraftverket nu också vidtagit extra åtgärder till följd av kriget i Ukraina.

Förstärkt säkerhet efter krigsutbrottet
Hög säkerhet ska hålla inkräktare borta. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

9 oktober 2012 klättrade några Greenpeace-aktivister över staketet till Ringhals med hjälp av stegar och tog sig in i området. Bilder visar hur de cyklar omkring där inne innan de grips av polis. Intrånget i anläggningen gjordes enligt Greenpeace för att uppmärksamma säkerhetsbristerna på kärnkraftverket. I dag hade intrånget inte kunnat ske enligt Anna Collin.
– I dag hade det varit betydligt svårare. Vi har bland annat ett annat staket i dag, säger hon.
Om aktivisterna däremot hade försökt ta sig in i Ringhalsområdet när kärnkraftverket sattes i drift för över 40 år sedan hade de inte behövt klättra över några staket. Då var det bara att köra in.
– Då kunde man ta sin bil och köra in här och parkera här inne på industriområdet. I dag har vi ett helt annat skalskydd och en hel annan kontroll för inpassning för att inga obehöriga ska komma in i området, säger Anna Collin.

Flera kontroller
Precis som alla kärnkraftverk klassas Ringhals som ett skyddsobjekt. Bland annat att det råder flygförbud över och runt anläggningen för att få komma in krävs tillstånd. Norra Halland har fått tillstånd att följa med Anna Collin in och får tillträdeshandlingar och passerkort vid entrén. För att ta sig in i de olika zonerna på kärnkraftverket får Norra Halland passera flera kontroller där passerkortet ska blippas och ögonen skannas av och för komma in Ringhals 2, en av de avstängda reaktorerna, passerar vi även en säkerhetskontroll där väskan och kropp röntgas för att kontrollera så att inget vapen och inga sprängmedel förs in, som på flygplatser. Samma procedur får medarbetarna på kärnkraftverket gå igenom för att ta sig in.
– Du som jobbar här har inte behörighet till alla delar av anläggningen utan du har tillträde till de delar där du har arbete att göra eller som berör dig, säger Anna Collin.
Förutom alla kontrollerna har Ringhals även flera andra rutiner för att inte släppa in obehöriga eller otillåtet gods, bland annat finns en vaktstyrka på plats dygnet runt och allt gods som kommer in i anläggningen genomsöks.

Förstärkt säkerhet

På grund av omvärldsläget har säkerheten kring Ringhals nu förstärkts ytterligare. I vanliga fall tillåts besök från allmänheten, genom bland annat studiebesök och konstvandringar där en guide visar upp kärnkraftverkets konst, men nu är de restriktiva med att släppa in folk.
– Det är ett spänt omvärldsläge med krig i Europa så just nu är det inte läge. Vi tar fortfarande emot tjänstebesök, politiker som vill komma hit för att bilda sig och så vidare. Men studiebesök tar vi numera bara emot på Infocenter, som ligger utanför, men inte inne i området. Konstvandringarna är satta på paus för tillfället, säger Anna Collin.
Ringhals har även vidtagit andra extra säkerhetsåtgärder, men vilka dessa är vill Anna Collin inte gå in på.
– Vad vi gör för att skydda anläggningen kan vi inte gå in på, men vi har alltid ett skydd som motsvara världsläget, säger hon.
Ser ni något hot mot Ringhals?
– Nej det finns inget riktat hot mot Ringhals eller andra svenska kärnkraftsanläggningar, utan det är en åtgärd som grundar sig i omvärldsläget.

TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien
SPORT 2024-02-22 KL. 17:51
Premium

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien

"Jag är fortfarande i chock"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.