NYHETER 2021-11-30 KL. 07:20

Första snöovädret i natt – och värre ska det bli

Av Elisabeth Däljemar

Under natten kom den – vinterns första riktiga snö. För många hade den varit välkommen. Om det inte varit för det snökaos den förebådar.

Första snöovädret i natt – och värre ska det bli
Efter ett ymnigt snöande under natten till tisdagen lugnade det ner sig under tisdagsmorgonen. Men vädret ska bli sämre igen i Kungsbackatrakten. Foto: Ronny Karlsson.

TV-klipp och nyheter

Redan under natten mot tisdag kom den första snön. Den kommer inte bara att ligga kvar, utan det kommer också mer. Betydligt mer.
Onsdag och torsdag bjuder på rikligt med snö. Orange varning är utfärdad för Kungsbacka och på flera håll i Halland lyser SMHIs varningskarta blodröd.
Det betyder att vi har två mycket hårda väderdygn att vänta.
I Kungsbacka kommer snön att falla så långvarigt och tätt, att den i kombination med de starka vindar som är att vänta kan ställa till rejäla problem med elförsörjningen och i trafiken.
Strömavbrott, krångel i telenätet, mycket begränsad framkomlighet i trafiken samt förseningar och inställda avgångar i buss-, tåg- och flygtrafiken är något av det vi har att vänta om SMHIs farhågor blir verklighet.
Det kommer dock att finnas de som har det värre. Med början ett par mil söder om Kungsbacka och ned till de norra delarna av Laholms kommun, utfärdar SMHI röd varning, som är den starkaste vädervarningen vi har i Sverige. Här väntas samma krångel som den orange varning som utfärdats för Kungsbacka förutspår uppstå – fast i betydligt större och mer långvarig omfattning.
Snökaoset orsakas av ett lågtryck som under onsdag och torsdag passerar över södra Sverige. Med det följer ett snöfall som kommer in västerifrån och som väntas beröra hela Götaland.
Snöfallet väntas bli minst sagt ymnigt. 20-25 centimeter i delar av västra och inre Götaland. På vissa håll kan det lokalt handla om hela 30 centimeter snö.
Största delen av snön väntas falla under onsdagens senare del. Då tilltar även den nordostliga vinden, som under onsdagseftermiddagen och -kvällen väntas uppgå till mellan sex och nio sekundmeter.
Minusgrader är också att vänta, både medan snöovädret pågår och efter att det passerat.
Än så länge ser det som sagt ut som om Kungsbacka kommer att klara sig något lindrigare undan kaosvädret än övriga Hallandskommuner.
Men, enligt SMHI, är lågtryckets exakta utveckling svårbedömd. Det betyder att även små ändringar i lågtryckets bana påverkar vindstyrkan och var de största snömängderna faller.





TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.