NYHETER 2023-09-23 KL. 09:00

Första musten gjord – snart blir det cider i Ölmanäs

Av Ronny Karlsson

Tillverkningen av must är i gång. Under nästa år startar tillverkningen av cider. Simon Örnberg har kommit en bra bit på vägen med sitt projekt i Ölmanäs.

Första musten gjord – snart blir det cider i Ölmanäs
Sönerna Theodor och Tristan Sjöberg hjälper pappa Simon Örnberg med hanteringen av äpplen. Nu är mustningen i gång och på sikt ska Simon även göra cider. Foto: Ronnßy Karlsson

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Norra Halland berättade i mars om Örnbergs satsning och nu har mycket gått framåt. Nyligen tog han emot de första äpplena som blev till must.

– Jag har inte marknadsfört det här, jag ville inte att det ska bli för stort för snabbt. Men jag har haft en del kunder som haft med sig äpplen från sain trädgård och då har jag gjort must åt dem, säger han.

Med mustningen i gång har han tagit det första steget av tre. Nästa steg blir att bli lokalen godkänd för livsmedelshandel, och därefter ska det även tillverkas cider i lokalerna.

– Det blir nog till våren som jag börjar att jobba med cider. Jag vill göra torr cider som ligger på sju till åtta procent, säger Örnberg.

Han har ett annat jobb på vardagarna och det blir helgerna som ägnas åt förädling av äpplen. Sönerna Theodor och Tristan hjälper till med att sortera äpplen när Norra Halland hälsar på, och satsningen görs på svärföräldrarnas mark.

– Det här är tidigare jordbruksmark, så de är glada att det händer något här, säger Örnberg.

De första äppleträden är planterade men det är bara början. Målet är att ha ett par hundra träd på marken. Det känns som en lagom storlek.

– Vi måste ju hinna med att skörda också.


Det har redan blivit en hel del äpplen att ha hand om för Simon Örnberg och sönerna Tristan och Theodor Sjöberg. Foto: Ronny Karlsson

Att tillverka musten tar två dagar. Efter att äpplena rensats och skurits i mindre bitar ska de krossas. Juicen får sedan stå och oxidera mellan fyra och tolv timmar för att rätt enzymer ska göra musten smakrik och god.

– Jag använder inga tillsatser alls under produktionen, och jag vill göra en torrare cider. Jag kan även musta päron, men de är sötare, säger Örnberg.

När allt är uppstartat kommer han att fortsätta med mustning åt privatpersoner, men den egna produktionen kommer till största delen att handla om cider. Där är målet att nå ut på lokala restauranger och givetvis finns även Systembolaget som en tänkbar kund.

– Mest av allt handlar detta om att jag får utlopp av en annan sida än på mitt andra jobb. Men sedan är det bra om jag kan tjäna en slant och det är kul när andra i familjen kan vara med och hjälpa till, säger Örnberg.


Simon Örnberg håller fortfarande på att göra klart lokalen i Ölmevalla, därefter ska ytorna livsmedelklassificeras. Foto: Ronny Karlsson

Under de kommande veckorna ska han även göra klart med de lokaler som ändå fått en rejäl ansiktslyftning sedan i våras. Varumärket för hans egna produkter blir Christmansgårdens.

– Men det här ska vara ett sidoprojekt, det finns inget mål att en dag göra det här i någon större skala, säger Örnberg.



Alfred överlevde kylan i vrakets mast
KULTUR & NÖJE 2025-07-01 KL. 20:45
Premium

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Carl-Magnus Stolt berättar den dramatiska historien om Maconas förlisning

Åsasonen byter klubb i Tyskland
FOTBOLL 2025-07-01 KL. 13:26
Premium

Åsasonen byter klubb i Tyskland

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.