NYHETER 2021-12-21 KL. 14:30

Flera nya coronarestriktioner införs 23 december

Av Julia Sandsten Vikberg

Alla som kan ska jobba hemma, sittande sällskap och avstånd på krogar och restauranger samt vaccinationsbevis för tillställningar på fler än 500 gäster. Dessa och flera andra nya coronarestiktioner införs den 23 december.

Flera nya coronarestriktioner införs 23 december

Vid klockan 14.00 på tisdagseftermiddagen höll regeringen och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell en presskonferens om nya åtgärder för att minska smittspridning av covid-19. Regeringen presenterade flera nya coronarestiktioner som ska börja gälla från och med den 23 december.
– Nu måste vi ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder, och vi måste återigen göra en insats tillsammans. Vi har en ny virusvariant och vi är i ett nytt läge. Därför måste vi göra det som krävs, och det kommer bli tuffare ett tag nu. Även vaccinerade måste tänka efter och vara extra försiktiga, säger statsminister Magdalena Andersson (S).
Bland annat ska alla som kan jobba hemifrån, arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinbevis och krogar och restauranger måste ha sittande servering och avstånd mellan sällskapen.
– På krogar och restauranger införs krav på sittande servering, samt krav på en meter mellan borden. Det blir inget nattklubbsfestande i mellandagarna och vid nyår, säger Magdalena Andersson.
Den 24 december vill man införa ytterligare åtgärder, bland annat att det ska bli obligatorsiskt med platsbokning på vissa bussar och tåg och att det ska bli ett maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster.

Nya restriktioner som gäller från och med den 23 december:
Alla bör undvika miljöer med trängsel.
Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.
För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.
Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om följande krav:
Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster
Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik
Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Gäller från 12 års ålder.

SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-