NYHETER 2022-07-04 KL. 11:55

Fler hundar en utmaning för djursjukvården

Av Anton Lorentzson

38 160 hundar fanns det i Halland under 2021. Det är en ökning med 3 411 hundar, eller tio procent, sedan 2019. Det visar statistik från Jordbruksverket som sammanställts av Svensk Djursjukvård. Fler hundar innebär att fler djur behöver vård av en bransch som lider brist på både veterinärer och legitimerade djursjukskötare.

Fler hundar en utmaning för djursjukvården
Emma Lindblad Åström är medicinsk chefsveterinär på djursjukhuset Anicura. Foto: Privat

TV-klipp och nyheter

När pandemin lamslog Sverige var det många som började jobba hemifrån. Mer tid hemma innebar också helt andra möjligheter till att skaffa hund, något som många gjorde enligt Jordbruksverkets statistik. I Halland ökade antalet hundar med 3 411 stycken i Halland. Det har djursjukvården märkt av.

– Vi ser helt klart att det har ökat, framförallt i en ökning av antalet patienter och man hör att det är lång kö för att köpa hund i nuläget, säger Emma Lindblad Åström, medicinsk chefsveterinär på djursjukhuset Anicura.

Att ökningen av antalet hundar är en direkt produkt av pandemin är svårt att svara på, enligt Emma Lindblad Åström.

– Det är svårt för mig att säga att det endast är det men till stor del skulle jag tro det. När man jobbade hemma mycket hade man kanske helt plötsligt andra möjligheter till att skaffa hund. Man fick sällskap hemma och man reste inte på samma sätt som tidigare, säger hon.

Enligt ett pressmeddelande från Svensk Djursjukvård upplevde 45 procent av medlemsföretagen ett ökat antal fyrbenta patienter. Samtidigt råder det brist på veterinärer i hela landet.

– Fler hundar betyder ju i förlängningen att det är mer djur som behöver vård. I nuläget har vi en pressad situation inom veterinärvården som beror på flera faktorer. Det är brist på både veterinärer och legitimerade djursjukskötare. Jag upplever också att många av de som skaffade hund under pandemin inte är så vana djurägare vilket gör att man i vissa fall oroar sig för mindre saker vilket kan leda till att man söker veterinär även i fall där det kanske inte är nödvändigt, säger Emma Lindblad Åström.

Hinns alla ärenden med nu, med tanke på veterinärbristen?
– Vi är ett relativt veterinärtätt område och det i kombination med hjälp från app-veterinärer gör att jag hoppas och tror att alla som verkligen behöver få hjälp, får det. Sommaren är ofta högsäsong för oss och även veterinärer och annan djurhälsopersonal behöver välförtjänt semester och återhämtning.

Hur ska man tänka som hundägare nu under sommaren?
– Det man själv kan göra för att underlätta för veterinärklinikerna nu under sommaren är att se till att, om man har en hund som står på kontinuerlig medicinering, man har mediciner för hunden så att det räcker för hela sommaren. Se till att ha ett välsorterat hemmaapotek med bland annat vätskeersättning, termometer och förband så att man kan lösa mindre problem hemma och kontakta telefonveterinär i första hand för rådgivning om det inte är väldigt akut.

Medlemsföretagen i Svensk Djursjukvård uppskattade inför 2022, att man behöver rekrytera totalt 433 veterinärer, 213 djursjukskötare och 198 djurvårdare över hela Sverige, enligt tidigare nämnda pressmeddelande.


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter