NYHETER 2023-09-14 KL. 09:25

Fjärrvärmen i Kungsbacka dyrast i Halland

Av John Skoglund

Det har aldrig varit så stora prisökningar på fjärrvärme som i år. Rikssnittet ligger på 8 procent men kunderna i Kungsbacka får betala bra mycket mer än så. Statkraft har även justerat sin prismodell och detta har gjort att priserna ökat markant.

Fjärrvärmen i Kungsbacka dyrast i Halland
Statkraft, fjärrvärmeverket i södra utkanten av Kungsbacka stad. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Det är Nils Holgerssonsgruppen som årligen undersöker kostnader i kommunerna i landet. Medlemmar i gruppen är Hyresgästföreningen och de stora bostadsföretagen som HSB och Riksbyggen.

Bor du i Halmstad och har fjärrvärme har ökningen varit mer blygsam, endast 2,9 procent och de kunderna har länets billigaste fjärrvärme. Trots en rejäl ökning med 22,2 procent har Falkenberg fortfarande länets näst billigaste pris. Genomsnitthöjningen i Hallands län är 11,3 procent där Varbergs 9,9 procent ligger närmast snittet.

– Med Statkrafts nya prismodell för företagskunder ändrade vi även ”startpriserna”. Prisutvecklingen är kopplad till två publika index, Konsumentprisindex och skogsflis. Sammantaget gav det en höjning av fjärrvärmepriset i Kungsbacka med ca 18,5% i år jämfört med 2022. Fjärrvärmepriset i Kungsbacka ligger strax över svenska medelpriset. När det gäller fjärrvärmeprisets nivå varierar de stort i de svenska fjärrvärmenäten. Det är många unika faktorer som påverkar, till exempel bränsle, spillvärme, kraftvärme, storlek på nät och produktion med mera, säger Patrik Åfeldt hos Statkraft.

Alltså den kraftiga prisökningen för kunderna i Kungsbacka hos Statkraft beror på att priserna har gått upp för företaget som det gjort för de flesta i omvärlden plus att företaget har gjort om sin "prismodell" så att det blir högre priser.

– Nästa år kommer priset gå upp på grund av att konsumentprisindex- och skogsflis-talen ökar, det vet vi redan idag. säger Patrik Åfeldt.

Louise Wall är ordförande i Nils Holgerssonsgruppen

– Fjärrvärmebolag har naturligt monopol på fjärrvärmen i sitt geografiska nät och det gör det i praktiken omöjligt att byta leverantör. Att gå över till en annat uppvärmningssätt kräver mycket av fastighetsägare. Det är uppenbart att konsumentskyddet på fjärrvärmemarknaden behöver stärkas, säger Louise Wall i ett pressmeddelande

Hon påtalar även att regeringen därför bör låta utreda hur kundernas ställning kan bli starkare och i närtid återkomma med förslag som stärker konsumentskyddet.
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.