NYHETER 2022-08-09 KL. 16:00

Fem brandincidenter på en månad

Av Julia Sandstén Vikberg

På en månad har det varit fem brandincidenter i Kungsbacka kommun. Enligt Stefan Loryd, brandinspektör på Räddningstjänsten Storgöteborg, är det många på en sådan kort tid. Han tipsar om hur man kan förebygga eldsvådor.

Fem brandincidenter på en månad
En villa i Kullavik brann ner i slutet av juli. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

På måndagskvällen började det brinna i ett garage vid Skörvalla backe i Särö. Garaget totalförstördes och tre rum i ett hus skadades i branden. Cirka en vecka tidigare, 30 juli, fattade en villa i Kullavik lågor och brann så kraftigt att den inte gick att rädda. I juli brann det även i en villa i Förlanda samt i en bilverkstad i Kungsbacka, och räddningstjänsten larmades även ut på en mindre brand i ett kök i Åsa. Att det har varit fem brandincidenter i kommunen under en månads tid låter som ovanligt många enligt Stefan Loryd.
– Jag sitter inte på någon statistik, men magkänslan säger att fem bränder i Kungsbacka på en månad låter som mycket, säger han.
Enligt honom är högsäsongen för bränder vintertid, framför allt december månad, eftersom att många tänder ljus och brasor då. Under sommaren kan det förekomma en del bränder i skog och mark samt brandincidenter med grillar inblandade, men få bränder inomhus i jämförelse med vinterhalvåret. Bränderna i Kungsbacka den senaste tiden har haft olika orsaker och alla bränder har inte utretts klart än. Enligt Stefan Loryd är vanliga brandorsaker generellt sett levande ljus och incidenter vid matlagningen. Han ger tips på hur man kan förebygga att en brand bryter ut.
– Släck ljus när du lämnar rummet. Det är jätteviktigt att man har brandvarnare och att man kontrollerar så att den fungerar. Det är fastighetsägares ansvar att köpa in brandvarnare men att kontrollera den ligger på dig. Det är också bra att ha brandfilt och pulversläckare på minst sex kilo hemma. Om man bor i lägenhet kan man titta så att det inte ligger något brännbart material i trapphuset och att det finns en ren utrymningsväg, säger Stefan Loryd.

Läs mer: Otäck brand - men fler hus kunde ha drabbats
Läs mer: Räddningstjänsten larmades till brand i bilverkstad
Läs mer: Valla totalt övertänd
Läs mer: Villabrand vid Förlanda
Läs mer: Brand i Åsa

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.