NYHETER 2022-08-09 KL. 16:00

Fem brandincidenter på en månad

Av Julia Sandstén Vikberg

På en månad har det varit fem brandincidenter i Kungsbacka kommun. Enligt Stefan Loryd, brandinspektör på Räddningstjänsten Storgöteborg, är det många på en sådan kort tid. Han tipsar om hur man kan förebygga eldsvådor.

Fem brandincidenter på en månad
En villa i Kullavik brann ner i slutet av juli. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

På måndagskvällen började det brinna i ett garage vid Skörvalla backe i Särö. Garaget totalförstördes och tre rum i ett hus skadades i branden. Cirka en vecka tidigare, 30 juli, fattade en villa i Kullavik lågor och brann så kraftigt att den inte gick att rädda. I juli brann det även i en villa i Förlanda samt i en bilverkstad i Kungsbacka, och räddningstjänsten larmades även ut på en mindre brand i ett kök i Åsa. Att det har varit fem brandincidenter i kommunen under en månads tid låter som ovanligt många enligt Stefan Loryd.
– Jag sitter inte på någon statistik, men magkänslan säger att fem bränder i Kungsbacka på en månad låter som mycket, säger han.
Enligt honom är högsäsongen för bränder vintertid, framför allt december månad, eftersom att många tänder ljus och brasor då. Under sommaren kan det förekomma en del bränder i skog och mark samt brandincidenter med grillar inblandade, men få bränder inomhus i jämförelse med vinterhalvåret. Bränderna i Kungsbacka den senaste tiden har haft olika orsaker och alla bränder har inte utretts klart än. Enligt Stefan Loryd är vanliga brandorsaker generellt sett levande ljus och incidenter vid matlagningen. Han ger tips på hur man kan förebygga att en brand bryter ut.
– Släck ljus när du lämnar rummet. Det är jätteviktigt att man har brandvarnare och att man kontrollerar så att den fungerar. Det är fastighetsägares ansvar att köpa in brandvarnare men att kontrollera den ligger på dig. Det är också bra att ha brandfilt och pulversläckare på minst sex kilo hemma. Om man bor i lägenhet kan man titta så att det inte ligger något brännbart material i trapphuset och att det finns en ren utrymningsväg, säger Stefan Loryd.

Läs mer: Otäck brand - men fler hus kunde ha drabbats
Läs mer: Räddningstjänsten larmades till brand i bilverkstad
Läs mer: Valla totalt övertänd
Läs mer: Villabrand vid Förlanda
Läs mer: Brand i Åsa


TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.