Fästingbussen gör nytt stopp i Kungsbacka
Oroar du dig för att smittas av den fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE? Då får du snart tillfälle att vaccinera dig. På fredag den första maj kommer Fästingbussen till Kungsbacka.
Fästingbussen, som körs av personal från privata vaccinationsmottagningen VaccinDirekt, har ända sedan 2004 turnerat i områden där man riskerar att smittas av TBE om man får en fästing.
I fjol började bussen trafikera Västra Götaland och även Kungsbacka.
Drop-in-vaccinering
Eftersom den gångna vintern varit ovanligt mild har fästingsäsongen startat tidigt i år. Med anledning av det har Fästingbussen redan varit på besök i Kungsbacka.
Nu är det dags igen. Fredagen den första maj stannar Fästingbussen vid Stora Coop i Kungsbacka. Då kan den som är mer spontan till sin läggning komma och drop-in-vaccinera sig mot TBE.
Tänker på smittrisken
Den mer välplanerade kan förboka sitt besök på VaccinDirekts hemsida. Där kan man även i förväg fylla i den hälsodeklaration som behövs för att man ska kunna bli vaccinerad. För att ingen ska behöva känna sig orolig för att smittas av coronaviruset erbjuder personalen som bemannar Fästingbussen alla besökare att få vaccinera sig utomhus, bakom ett skydd.
På så sätt slipper den som vill vaccinera sig riskera att behöva komma för nära andra inne i bussen. Den som varit förutseende och fyllt i sin hälsodeklaration hemma slipper ytterligare direktkontakt med andra.
Flera besök inplanerade
Den som inte hinner vaccinera sig detta veckoslut får ytterligare två chanser i maj. Fästingbussen stannar nämligen till i Kungsbacka även den 15 och 29 maj.
Totalt planerar VaccinDirekt
15 ytterligare Kungsbackastopp för Fästingbussen innan den ställs i vintervila den 18 september.
TBE allt vanligare
Fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, blir allt vanligare i Sverige. Vårt grannlän Västra Götaland är ett av de län som är hårdast ansatta.
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna. Inkubationstiden är oftast 4-10 dagar, men i vissa fall kan det dröja en hel månad efter smittotillfället innan man uppvisar symptom.
Permanenta nervskador
Merparten av dem som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk man blir frisk från efter bara några dagar. Men i så många som en tredjedel av fallen blir den smittade mycket allvarligt sjuk. I vissa fall kan den som drabbas av ett svårare sjukdomsförlopp drabbas av neurologiska skador som blir permanenta.
Tre sprutor behövs
Vuxna och barn över ett år som bor eller under längre perioder vistas i områden där TBE finns rekommenderas att vaccinera sig mot sjukdomen. För att få fullgott skydd som räcker i tre år måste man ta tre sprutor under ett specifikt tidsintervall. Efter tre år räcker det oftast med att man förnyar sitt skydd med en spruta.
Att så många som möjligt som vistas i de så kallade riskområdena för TBE, av vilka Kungsbacka är ett, är angeläget. Sedan 2000-talets början har antalet rapporterade fall av TBE fördubblats. Särskilt noga med att skydda sig ska man vara om man tycker om att vistas i skog och mark.