NYHETER 2022-07-04 KL. 06:40

Ett kliv närmare byggstart för Onsalavägen

Av Christina Forlin

Hackspettar och gröngölingar har hittills vägt tyngre än en ny Onsalaväg, men nu ger länsstyrelsen dispens. Därmed tar projektet ett stort kliv närmare byggstart.

Ett kliv närmare byggstart för Onsalavägen
I den bästa av världar kan den nya Onsalavägen börjar byggas hösten 2023 enligt projektledare Lydia Lehtonen på Trafikverket. Illustration:Trafikverket

Frågan om framför allt hackspettars och gröngölingars framtid vid bygge av en ny Onsalaväg har drivits ändå upp till Mark- och miljööverdomstolen.
Trafikverkets skyddsåtgärder för de hotade fåglarna längs den planerade vägen räcker inte har vägmotståndare, naturvänner och länsstyrelse varit överens om.
Trafikverket har överklagat och i ett beslut hösten 2021 ansåg Mark- och miljööverdomstolen att det krävs artskyddsdispens för att bygga vägen, helt i enlighet med en prejudicerande dom i EU-domstolen som kom förra våren.
För att komma vidare sökte därför Trafikverket dispens hos länsstyrelsen, vilket innebär att fåglarnas intresse inte ska väga lika tungt som allmänintresset för en ny trafikled. Och i förra veckan kom beslutet, länsstyrelsen ger artskyddsdispens, något som Kungsbacka-Posten var först att berätta om.

Ger dispens
Totalt ger länsstyrelsen dispens för 82 olika arter inför vägbygget, för alla arter Trafikverket ansökt om.
Det handlar om 69 fågelarter, sju arter av fladdermöss, tre av groddjur och tre arter av kräldjur som kan komma att påverkas av projektet.
Länsstyrelsen motiverar sitt beslut med att dispensen inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos någon av arternas bestånd i deras naturliga utbredningsområde såväl regionalt som nationellt. Länsstyrelsen bedömer också att dispensen behövs av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet, eftersom åtgärden är en del av Trafikverkets arbete med att anpassa transportsystemet så att målen med nollvisionen kan nås.

Byggstart nästa höst
Trafikverkets projektledare Lydia Lehtonen är glad över beslutet om artskyddsdispens men säger att det med stor sannolikhet kommer att överklagas till Mark- och miljödomstolen, likt andra beslut kopplade till vägprojektet. Det förlänger processen än en gång.
– Vår bedömning är att byggstarten blir tidigast hösten 2023, säger Lydia Lehtonen.
– Det är i den bästa av världar och förutsätter att vi hinner ta ner skogen kommande vinter, under en tid när fåglarna inte häckar. Arkeologerna ska sedan göra slutgrävningar nästa vår och sommar.SENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.