NYHETER 2022-01-01 KL. 12:30

Emil showade för jullediga ungdomar

Av John Skoglund

Emil Jylhänlahti och ungdomar från kommunens fotbollsklubbar träffades under mellandagarna för att leka fotboll – på riktigt. Emil har blivit världsberömd med att hålla en fotboll i luften både länge och underhållande.

Emil showade för jullediga ungdomar

Under Gothia Cup för några år sedan anordnades en ”trixtävling” och funktionärerna räknade nog inte med att behöva räkna en deltagares antal – under hela sex timmar. Det var tiden för Emil Jylhänlahti att nå ett resultat på näst intill 60.000 tillslag. Det är inte bara bolltrollandet som driver Emil utan att förmå ungdomarna att tro på sig själva och vara bra kompisar.
- Jag jobbar en del med fotbollsförbundet, med skolor och som idag med Kungsbacka IF. Det är kul att jobba med barnen, vara en god förebild. Hjälpa barnen att tro på sig själva och ge en självförtroendeboost. Min förhoppning är att alla ska få ett bättre självförtroende, har dom en dröm eller mål ska dom känna att det är möjligt så relaterar jag det till mina egna mål.
Emil berättar om idén för ungdomarna som lyssnar med stora öron när han kom på att han skulle springa Kretsloppet i Borås. Tio kilometer kan ju vara en utmaning för de flesta, men att samtidigt springandes jonglera en boll utan att den tappas under hela vägen – det fick besökarna i Kungsbacka sporthall att häpnas. Efter ett halvårs träning var det dags - Emil lyckades med sitt mål plus att han tvingades till och med att knyta ett skosnöre under vägen med bollen liggandes i nacken.
Emils tekniska skickligheter med en fotboll har tagit honom till stora delar av världen och han har mött stjärnor som Roberto Carlos, Ryan Giggs, Zlatan Ibrahimovic och många fler men en alltid leendes brasilianare är Emils favorit.
-Det är ju min barndomsidol Ronaldinho, vi var i Indien och hade en uppvisningsmatch med fulla läktare och efter stod vi backstage och körde, och hade en enorm känsla för bollen, och då stod han där i bara vanliga skor.
En viktig sak för Emil när han ute och träffar ungdomarna är att prata om spontanidrotten och lekandet.
- Efter det här besöket hoppas jag att barnen går ut och tränar spontant, den delen tycker jag har försvunnit mer med åren och man går ut och kör på egen hand. Det är mycket med TV-spelande som tagit över nu, avslutar Emil Jylhänlahti
Futsal kommer från Brasilien och i de större städerna där är stora fotbollsplaner en bristvara och barnen spelar på mindre ytor mycket spontant - streetfotboll.
Det gör att ungdomarna håller i gång plus att det ger också att de blir så otroligt mycket mer tekniska än från andra delar av världen. Ungdomarna i Kungsbacka suger i sig kunskapen när de får lira med Emil och vem vet, kommunens Ronaldinho kanske föddes dessa mellandagar.


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-