NYHETER 2021-12-06 KL. 17:00

Elektronen öppnar för vaccinering

Av Christina Forlin

I dag öppnar vaccinationscentralen på Elektronen. Där ryms bara tio bås i stället för tolv som det fanns i Tingbergshallen, men just nu är det gott om tider.

Elektronen öppnar för vaccinering
Nu har vaccinationscentralen på Elektronen öppnat. Den ligger på Industrigatan 2A, tvärs över gatan från Kungsmässan. Arkivfoto: Norra Halland

Till en början är vaccinationscentralen öppen måndagar, tisdagar, torsdagar klockan 16 till 20 och på lördagar 9 till 17.
– Men vi får se hur det blir, vi kommer att styra efter behov, säger Charlotte Lagerqvist, verksamhetschef på Capio husläkarna Kungsbacka som genomför vaccineringen på Elektronen i samarbete med Region Halland.
– Visar det sig att trycket ökar styr vi över till fler tider. Hur det blir dagen före julafton och nyårsafton är osäkert. Då tror vi inte att så många vill komma, säger hon.
Charlotte Lagerqvist är osäker på om det går att hålla samma tempo som under vaccineringen i våras och somras.
– Nu är det varma ytterkläder som ska av, i somras kom många i t-shirt. Men vi får se.

Flest dos 3

Den största gruppen som ska vaccineras är de som ska ha dos 3. Just nu kan de som är födda 1961 eller tidigare vaccinera sig, liksom medicinska riskgrupper.
– Tänk på att det ska ha gått minst fem månader från dos 2, om man är över 65 år. Är man under 65 ska man vänta sex månader till nästa dos, säger hon.
Enligt Charlotte Lagerqvist kommer säkert även en del personer för att få dos 1, en effekt av att vaccinpass nu införts.
Och i morgon, tisdag den 7 december, startar bokning för barn mellan 12 och 15 år med dos 1 och 2. Detta görs som ett komplement till skolvaccinationen där planen ligger fast. Skolorna besöks även fortsättningsvis.

Fler i regionen

Förutom i Kungsbacka öppnar nu Region Halland vaccinationscentraler i Halmstad och Varberg. Falkenberg har redan haft sin vaccinationscentral öppen i en vecka.
Regionen ändrar denna vecka även rutinerna för självprovtagning av covid-19 .
I dag har man tagit över hela flödet, och har placerat ut lådor med provtagningskit på 14 vårdcentraler spridda över Halland och på sjukhusen i Halmstad, Varberg och Kungsbacka. Nästa vecka kommmer alla vårdcentraler ha en låda.

Hämta kit i låda

Är man sjuk behöver man inte längre boka tid utan åker till en plats där det finns låda och hämtar ett test. Sedan loggar man in och registrerar provtagningskitet på 1177.se. Därefter tar man sitt prov och lämnar i den låsta delen av lådan. Provsvar kommer sedan som vanligt via 1177.se.
Först ut denna vecka är vårdcentralen i Kolla, Särö och Åsa som fått en låda med provtagningskit. Kolla erbjuder dessutom extra stöd och provtagning för dem som inte kan logga in på 1177.se.
Dessutom finns en låda vid Kungsbacka sjukhus utanför infektionsmottagningen på gaveln till Närakuten (ej huvudingången).
I samband med att man inför lådor med provtagningskit på cirka 50 platser nästa vecka tas möjligheten till hemleverans bort.

SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-