NYHETER 2023-05-12 KL. 07:45

El håller vildsvinen borta från Donalds marker

Av Ronny Karlsson

Elstängsel runt sina marker var en stor investering före Donald Andersson. Men det håller också vildsvinen borta i ett område där de annars skapar stora oreda.

El håller vildsvinen borta från Donalds marker
Donald Anderssons investering i ett elstängsel har visat sig vara bra nu när vildsvinen är tillbaka i Vallda. Foto: Ronny Karlsson

SENASTE TV-NYHETERNA

Vildsvinen är det stora samtalsämnet i Vallda, och så har det varit under våren.
Många trädgårdar har haft ovälkommen påhälsning och när vildsvinen är klara ser gräsmattan ut som ett harvad åker.
– Många har kontaktat jägare, men det är inte så lätt i tätbebyggt område, säger han.
Donald Andersson var med om liknande problem för cirka fem år sedan. Då gjorde han en stor investering och satte upp elstängsel runt sina marker. Därför är han en av ganska få i Vallda som inte har drabbats den här våren.
– Men det blir ganska mycket kapital som ska användas om alla ska göra så, för en villaägare kostar det nog 10 000 kronor, säger han.Vid skolan
Vi träffar Donald vid hans hem i Vallda, men det första han gör är att bjuda på en rundtur. Bara efter några meters färd träffar vi på personer som jobbar inom kyrkan och där har man haft påhälsning två gånger bara den här veckan.
– Än så länge stängs grindarna, men det vore katastrof om vildsvinen kommer in på kyrkogården, säger han medan färden går vidare mot Toråsskolan.


Osborn Stockelberg är jägare, men menar att jakt på vildsvin inte är så lätt i ett område som Vallda. Foto: Ronny Karlsson


Även där har vildsvinen slagit till och i flera trädgårdar nära skolan ser det mer ut som att det pågår ett större arbete, och gräsmattorna är rejält förstörda.
– Alla kan kanske inte ha elstängsel heller, det är svårt när det finns barn i närheten. Det kanske inte är så bra att sätta upp elstängsel vid en förskola, säger han.30 vildsvin
Nyligen kunde man se hela 30 vildsvin samtidigt på en åker i närheten av kyrkan, och flera vittnar om hur det varit ett flertal vildsvin som bökat i deras trädgårdar. Jakt nämns förstås som en lösning, men det är inte heller helt enkelt.
– Du måste ha jakträtt för att få skjuta vildsvinen och det är svårt att jaga inne i villaområden.
Resan går vidare och vi hamnar hemma hos erfarne jägaren Osborn Stockelberg. Han har också satt upp elstängsel runt sin trädgård, och slipper påhälsning av de ovälkomna vildsvinen.
– Det är svårt, när de höll på för några år sedan satt jag i flera nätter utan att något hände. När jag sedan inte var uppe så kom de och bökade, säger han.Svårt att skjuta
Han säger att det funnits foderautomater i området kring Vallda, och att det lockar till sig vildsvin. Han ser också problem med att skjuta av vildsvinen, som ofta är ett väldigt lokalt problem.
– Du får inte skjuta suggor med kultingar till exempel, och jakten är egentligen i höst. Och skjuter du ett vildsvin försvinner de andra som ett streck, menar han.
Stockelberg ser ändå elstängsel som den bästa lösningen just nu.
– Det kostar en del, men fungerar bra. Om du bor i tätbebyggt område kan du ha en timer. Då blir det el i stängslet när det blir mörkt ute, säger han.


Inte långt från Donald Anderssons elstängsel har vildsvinen bökat upp ett stort område. Foto: Ronny Karlsson


Vi återvänder till Donald Anderssons marker och han visar upp sina stängsel. Nära stängslen finns flera områden där vildsvinen bökat och ställt till stora problem.
Problemet lär finnas kvar ett bra tag till, och lösningen är inte enkel. Eller i alla fall inte billig, för Donald Andersson är nöjd med sin satsning.
– Strömmen är de känsliga för i alla fall.SENASTE TV-NYHETERNA

Äntligen fest – studenterna firade rejält
NYHETER 2023-06-09 KL. 15:55

Äntligen fest – studenterna firade rejält

Länkar till alla dagens filmer och bildspel hittar du här

Bildspel: Studenterna firade med nära och kära
NYHETER 2023-06-09 KL. 15:10

Bildspel: Studenterna firade med nära och kära

Jublande elever sprang ut från Praktiska gymnasiet
NYHETER 2023-06-09 KL. 13:47

Jublande elever sprang ut från Praktiska gymnasiet

A-traktorer får nya regler – möts av kritik
NYHETER 2023-06-09 KL. 12:30

A-traktorer får nya regler – möts av kritik

Elin byter svenska mästarna mot spel i Aranäs
HANDBOLL 2023-06-09 KL. 10:30
Premium

Elin byter svenska mästarna mot spel i Aranäs

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-06-10 KL. 14:42
"Vuxna reagerar men agerar inte"
Premium | NYHETER 2023-06-10 KL. 09:00
Vackra bilder ska lyfta Brända tomten
BLÅLJUS 2023-06-10 KL. 08:22
Bestulna när de sov
Premium | SPORT 2023-06-09 KL. 19:00
Krossade motståndet i JVM på hemmaplan

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Sugen på att bo i ett rosa sagoslott? Då är det nu du ska skrapa ihop dina besparingar och slå till. Gåsevadholm är ledigt!