NYHETER 2022-09-26 KL. 07:00

Dyrare el – så tänker kommunen spara

Av Anton Lorentzson

På senare tid har elpriserna skjutit i höjden och gemene man gör vad det de kan för att hålla nere kostnaderna. För kommunen är läget samma. Förbrukningen har inte ökat, men det har kostnadsutvecklingen.
– Kostnadsutvecklingen är hårresande och det blir ju himla dyrt, säger Daniel Bonnér, enhetschef på serviceförvaltningen.

Dyrare el – så tänker kommunen spara
Daniel Bonnér är enhetschef på serviceförvaltningen i Kungsbacka kommun. Bilden är ett montage.

TV-klipp och nyheter

Det är inte bara privata hushåll som drabbas av de höjda elpriserna. Även kommunen känner av ökningarna och jobbar både kort- och långsiktigt med att energioptimera och effektivisera sin energiförbrukning.
– Först och främst är det här med energioptimering inget nytt för oss, det har vi jobbat med i alla tider. Vi har samma effekter som folk hemma. Förbrukningen har inte ökat, men kostnadsutvecklingen är hårresande och det blir ju himla dyrt även för oss, säger Daniel Bonnér.

Skruvat åt budgeten

Kommunens budget för energiförbrukning investeras varje år i att göra saker och ting bättre och effektivare. I och med det skarpa läget som Sverige befinner sig i har budgeten riktats ännu skarpare för att effektivisera läget.
– Vi har skruvat åt budgeten och riktar investeringarna så att de går till att energieffektivisera i än större omfattning än tidigare. Det kan vara allt från att installera solceller och skapa egengenererad energi till olika driftparametrar som att sänka temperaturer i lokaler, att släcka ner belysning i lokaler som är tomma och så vidare. Det har vi alltid jobbat med, men nu fokuserar vi ännu hårdare på dessa åtgärder, säger Bonnér.
Solcellsproduktionen är en viktig del i det långsiktiga arbetet. Kommunens politiker har skjutit till extra pengar till förvaltningen och en del av det är öronmärkt till solcellsproduktion. Det kortsiktiga arbetet innefattar att man tittar över det mesta som drar el i kommunen.
– Vi behöver optimera bristtider. Här behöver alla kommunarbetare dra sitt strå till stacken och vi går ut med information om ett än mer riktat fokus på dessa saker. Att man ska släcka lampor och spara på vatten. Det är som en förstoring av en privat villa, det är samma tänk inom kommunen.

Möjlighet att stänga ner lokaler

Smällen kan bli hård i vinter och Daniel Bonnér och hans förvaltning har möjlighet att stänga ner lokaler om det skulle behövas, för att spara in på elen.
– Det är inget som vi har planerat för i dagsläget. Men får vi stora problem, som att elen inte räcker till i kommunen, så finns det vissa lokaler och verksamheter som vi kanske först kommer att titta på.
Vad är det för typ av lokaler och verksamheter?
– Icke-kritisk verksamhet. Vi kan ju inte stänga ner äldreboenden och förskolor. Då kommer vi istället titta på till exempel badhus och ishallar, som är lokaler som drar mycket energi. Men som sagt, det är inget som vi planerar för i nuläget, säger Daniel Bonnér.

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.