NYHETER 2023-09-19 KL. 20:58

Dyr skolmat ger underskott på 30 miljoner

Av Johanna Simonsson

Nämnden för Service ser ut att få ett kraftigt underskott för år 2023. Höjda kostnader på livsmedel, el och hyror ger ett minus på närmare 30 miljoner kronor.
– Service har tagit de ökade kostnaderna och agerat krockkudde under innevarande år, säger Fredrik Hansson (C), ordförande i nämnden.

Dyr skolmat ger underskott på 30 miljoner
"Service har tagit de ökade kostnaderna och agerat krockkudde under innevarande år", säger Fredrik Hansson (C), ordförande i nämnden för Service. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Nämnden för Service uppmärksammade under tisdagen kommunstyrelsen på att prognosen visar att de kommer ha ett underskott på 29,6 miljoner kronor jämför med budget för år 2023. En av anledningarna är de höjda matpriserna. Service är nämligen den nämnd som lagar mat till skolor och till äldre. De får sedan betalt av nämnderna Förskola och grundskola, Gymnasium och arbetsmarknad samt Vård och omsorg.

– Fram tills nu har Service tagit den ökade kostnaderna, men fullmäktige har nu bestämt att vi får ta ut ett högre pris från nämnderna, säger Fredrik Hansson (C) ordförande i nämnden för Service.

Fredrik Hansson berättar att de tidigare år lagt in en prisökning på omkring en och en halvt till två procent för ökade livsmedelskostnader. I budgeten för år 2023 låg den siffran istället på 3 procent.

– Men kostnaderna har ökat mycket mer än vad vi budgeterat. I budgetnästa år ligger det nu en prisökning på 7,2 procent. Om det räcker fullt ut får vi se, men det är åtminstone närmare sanningen.

För att täcka årets förlust kommer nämnden för Service att ta från sin resultatfond.

– Det fungerar som en utjämnare där vi sparat pengar i goda tider och som vi nu behöver när vi får ett underskott.

För Fredrik Hansson är det viktigt att kvalitén på maten inte försämras.

– Vi köper mycket närodlat, svenskt och ekologiskt. Det är viktigt att vi fortsätter med det så barnen får i sig näring och orkar hela dagen. Men för att bibehålla bra kvalité måste vi satsa mer pengar. Annars finns ingen utväg än att spara in på maten.

Andra kostnader

Utöver matkostnaderna har det även varit elpriserna som dragit iväg.

– Det har lugnat sig lite nu, men det kommer en höst och en vinter så det är svårt att säga vart vi landar.

En annan stor utgift för Service är lokalerna som kommunen hyr ut till externa fastighetsägare.

– Det är ungefär 20 procent av våra lokaler och i de avtalen finns det index uppräkningar. 9,3 procent har ökningen varit och vi har fått ta ut 2,5 procent. Service har fått stå för mellanskillnaden.

För att undvika ökade kostnader framåt säger Fredrik Hansson att de tittar mycket på befolkningsprognosen.

– Vi kommer inte öka lite mycket som vi tidigare trott. Färre barn i skolorna leder också till mindre mat. Då behövs också mindre personal. Med det sagt ska ingen behöva gå. Vi har många arbetsuppgifter inom kommunen.

När det kommer till byggnadsprojekt kan det också stanna av framöver.

– Ökar det inte med barn i kommunen så kanske vi skjuter upp några projekt. Främst då skolor som är planerade. Vi ska inte bygga något som står halv tomt. Men här är ingenting bestämt än. Det behövs tas beslut om vi ska avvakta eller skjuta fram projekt.
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.