NYHETER 2022-01-05 KL. 16:24

Dygnsrekord i antal covidsmittade

Av Julia Sandsten Vikberg

I tisdags slogs ett nytt dygnsrekord i antal nya registrerade covid-19-fall. Över 17 000 nya fall rapporterades in då.

Dygnsrekord i antal covidsmittade

Klockan 14.00 på onsdagseftermiddag höll Folkhälsomyndigeheten en presskonferens om covid-läget. Man konstaterade då att smittspridningen har ökat kraftigt i Sverige. Förra veckan registrerades 60 000 nya fall, vilket är en ökning med 112 procent jämfört med veckan innan. I tisdags registrerades 17 320 nya fall vilket är den högsta dygnssiffran hittills under pandemin.
– Vi har en kraftig ökning av antalet fall av covid-19 i Sverige just nu, samt ökning av slutenvård och intensivvård. Men den är inte lika hög som smittspridningen, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Enligt henne är både ovaccinerade och vaccinerade inlagda på iva, vilket troligtvis beror på att omikronvarianten dominerar bland nya fall numera. Antalet iva-vårdade per 100 000 personer är dock tolv gånger högre för ovaccinerade än för vaccinerade.
– Vaccinationen skyddar fortfarande bra mot svår sjukdom, säger Britta Björkholm.

FHM har tidigare tagit fram olika scenarier för smittspridningen i Sverige framöver. På presskonferensen presenterade FHM statistik som visar att vi nu följer scenario två.
– Vi följer scenario två, det scenario som har högst smittspridning. Fortsätter vi följa den kan vi få en topp i mitten eller slutet av januari, säger Britta Björkholm.

Regeringen meddelade tidigare under onsdagen att man ger FHM grönt ljus att införa föreskrifter om att vaccinationsbevis på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik. Det är nu upp till myndigheten att ta beslut i frågan.


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-