NYHETER 2022-01-25 KL. 14:00

Digital slutspurt inför gymnasievalet

Av Julia Sandsten Vikberg

Många har redan bestämt sig, men snart är sista chansen för eleverna att välja vilken gymnasieutbildning de vill gå i höst. I veckan håller skolorna digitala öppet hus för de rådvilla.

Digital slutspurt inför gymnasievalet

Den 1 februari är sista ansökningsdagen till Kungsbackas gymnasieskolor. De flesta elever har redan gjort preliminära val men de har nu alltså en vecka på sig att ta ett slutgiltigt beslut. Aranäsgymnasiet har därför öppet hus på onsdag och Elof Lindälvs gymnasium har det på torsdag av samma anledning. På båda skolorna blir det ett digitala event på grund av smittoläget.
– Det blir digitala sändningar. Istället för gå till skolorna kopplar man upp sig till sändningen där de berättar om programmet och visar lokalerna, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef för förvaltningen för Gymnasium och Arbetsmarknad.
Även Drottning Blankas gymnasium har ett digitalt öppet hus på sin sajt i form av videos och digital information. Enligt Cynthia Runefjärd har eleverna redan haft möjlighet att besöka skolorna fysiskt.
– Det här är ett kompletterande öppet hus, vi har redan haft vårt huvudsakliga öppet hus under höstterminen och det lyckades vi ha fysiskt, säger Cynthia Runefjärd.

Eleverna kommer att få ett preliminärt ansökningsbesked om deras gymnasieansökan den 7 april, men redan i mars brukar information om vilka utbildningar som varit populära och mindre populära kommuniceras ut. Enligt Cynthia Runefjärd brukar valen se lite annorlunda ut varje år.
– Vissa år är en utbildning så tom att vi får pausa den, medan det nästa år är ett högt söktryck till den. Men de nationella trenderna brukar spela sig även i Kungsbacka. Det brukar vara högre söktryck till högskoleförbereredande program och lägre till yrkesförbereredande program. Men det där stämmer inte för alla program. El- och energi, bygg och anläggning samt fordon och transport är alltid fulla. Bland högskoleförbereredande program är natur, samhällsvetenskap och ekonomi populära. Alla utom estetiska programmen är nästan alltid fulla, säger Cynthia Runefjärd.SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.