NYHETER 2023-01-05 KL. 20:00

Det ser mörkt ut för Kungsbacka River

Av John Skoglund

Pandemin rörde till det. Länsstyrelsen ställer högre krav och det finns inget större engagemang för att dra i gång tävlingen igen. Troligen blir tävlingen inte av 2023 och risken finns att det kan dröja tills kanoterna och kajakerna intar våra vattendrag nästa gång.

Det ser mörkt ut för Kungsbacka River
Linda Nilsson på GoKungsbacka. Foto: Privat bild

Den 6 april 1974 arrangerades det första loppet. Då från andra sidan Lygnern och målgång i Kungsbacka. Några år senare var det cirka 1200 deltagare varje år som ställde upp i tävlingen. Det var en folkfest på utvalda platser längs tävlingsbanan, exempelvis vid Ålgårda kraftverk men även såklart längs Kungsbackaån och målgång. Det sista loppet som blev av var år 2017. Året efter fick man ställa in på grund av vattenbrist. 2019 fanns det ingen arrangör.

När det blev 2020 hade GoKungsbacka blivit ansvariga men då kom pandemin och ställde till det. När det fanns en möjlighet 2022 att försöka genomföra loppet tog man beslutet att inte genomföra det på grund av prioriteringar av GoKungsbackas tid och resurser.
– Fokus är nu att bryta ofrivillig ensamhet för GoKungsbacka och att göra bra saker och täcka upp för fler föreningar och då är inte Kungsbacka River primärt för den nya organisationen, säger Linda Nilsson hos GoKungsbacka. Beslutet att ställa in loppet 2022 togs tidigt under våren.

Ytterligare en försvårande anledning är de regler som länsstyrelsen sätter som krav. Till tidigare arrangörer historiskt har de fått tillstånd med fem år i stöten.
– Nu när vi var nya arrangörer så var det också nya system hos länsstyrelsen. Det tog nio månader att få ett godkännande för att vi överhuvudtaget skulle få köra Kungsbacka River. Länsstyrelsen har gjort en ordentlig utredning med olika instanser involverade och kommit fram till att den enda gången man inte påverkar någon av alla olika biotoper är under en kort period på två veckor i augusti. Det är den enda chansen vi får under hela året att arrangera Kungsbacka River, säger Linda Nilsson.

Det är inte bara de olika biotoperna som ska beaktas utan även vattentillgång och väder. I augusti kan det vara väldigt lågt vatten och då kan man inte genomföra tävlingen.
– Blåser det för mycket så måste vi ställa in, det står i klausulerna. När det är kraftig vind så får man inte paddla över fjorden och då måste vi ställa in. Sedan om det är för lågt vatten får man inte paddla, även om man höjer vattennivån vid Ålgårda kraftverk, det är vad länsstyrelsen säger.

Om du får spekulera, kommer det bli ett Kungsbacka River 2023?

– Nej, det kommer det inte bli. Men det ska bli ett styrelsebeslut på det av GoKungsbacka definitivt, säger Linda Nilsson

Utmaningarna är påtagliga för det anrika loppet. Väder, vind och tuffare krav från länsstyrelsen och samtidigt måste det finnas en organisation som satsar fullt ut på projektet och måste kalkylera att ibland är man tvungen att ställa in på grund av yttre omständigheter.
Kanoten vid Stensjön ligger och väntar på sommaren men något Kungsbacka River tycks det inte bli. Foto: John Skoglund


Fakta: Arrangörer genom åren
1974 – 1987 Kungsbacka Scoutkår
1999 – 2001 Fjärås AIK
2002 – 2003 Kungsbacka Frisksport
2004 – 2006 Kungsbacka Kings
2007 – 2017 Kungsbacka Hemvärnsförening
2020 – Idrottssällskapet GoKungsbacka

Källa: kungsbackariver.se


SENASTE TV-NYHETERNA

Debatt: Ett brott mot Barnkonventionen
DEBATT 2023-02-01 KL. 10:00

Debatt: Ett brott mot Barnkonventionen

Tre körkort per dag återkallade i Halland
NYHETER 2023-02-01 KL. 08:02

Tre körkort per dag återkallade i Halland

Ingen måstematch enligt nyckelspelaren
BANDY 2023-01-31 KL. 21:00

Ingen måstematch enligt nyckelspelaren

Fulla hus på O’Learys: ”Vi är överväldigade”
KULTUR & NÖJE 2023-01-31 KL. 19:00

Fulla hus på O’Learys: ”Vi är överväldigade”

Dumpade husvagnar blev uppeldade
NYHETER 2023-01-31 KL. 17:30

Dumpade husvagnar blev uppeldade

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2023-02-01 KL. 15:00
Krönika: Konsten att se något nytt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.