De tar över när boendets restaurang öppnas
Av Christina Nordwall
Snart blir det lokalproducerad mat på Kolla vård- och omsorgsboende igen. Den 1 november ska köket vara i gång och restaurangen är öppen både för boende och lunchgäster utifrån.
– Det är korrekt, vi är klara med rekryteringen och restaurangchefen är etablerad inom ISS med goda vitsord, säger Fredrik Höglund, affärsområdeschef i Sverige för måltider hos ISS Facility Services AB som ska driva restaurangen.
HEMLAGAT. Nu öppnar restaurangen på Kolla vård- och omsorgsboende igen.
Arkivfoto: Norra Halland
Det var när Vardaga tog över ansvaret för boendet som köket på Kolla vård- och omsorgsboende stängdes och maten hämtades i stället från ett centralkök. Protesterna var stora från både boende och externa lunchgäster som ville ha kvar sin restaurang. Det hjälpte inte. Men när Vardagas kontrakt avslutades öppnade det för nya möjligheter.
– Ja, dialogen mellan Vård och omsorg och Service landade i att maten ska lagas så nära de gamla som möjligt, säger Fredrik Hansson, C, ordförande i nämnden för Service.
UpphandlingFör att undersöka hur intresset såg ut för en extern aktör gick man ut med en upphandling. ISS vann upphandlingen av måltidstjänster till de boende.
– Vi hade gärna sett ett mindre lokalt företag men ISS svarar upp till alla kvalitetskrav och provsmakning har gjorts. Det blir bra, säger Fredrik Hansson.
Förutom de boende på vård- och omsorgsboendet ska även anhöriga, kringboende och andra få möjlighet att äta lunch på Kolla igen.
– Vår ambition är att servera lunch måndag till fredag till allmänheten också och blir det populärt är vi inte främmande för att öppna även lördag och söndag, säger Fredrik Höglund.
Förutom att maten ska lagas på plats igen finns också en förhoppning om att restaurangen blir en naturlig träffpunkt.
– Det är viktigt med social samvaro, säger Fredrik Hansson.
HusmanskostISS Facility Services AB är enligt Fredrik Höglund ett av världens största tjänsteföretag vilket han menar är en trygghet i sammanhanget.
– Det är ett stort bolag men all vår verksamhet är lokal, säger han.
Och maten, det blir mat som alla känner igen.
– Det blir gedigen svensk husmanskost, vällagad och god, säger Fredrik Höglund.