NYHETER 2022-07-03 KL. 17:18

De cyklar för liv

Av Embla Starke Sundén

Under fem dagar cyklar ”Ride for life” cirka 800 kilometer för att samla in pengar till Hjärt-Lungfonden.
– Vi vill göra folk medvetna om att hjärt- kärlsjukdomar kan drabba vem som helst, säger Christos Amprazis, ledare för ”Ride for life”.

De cyklar för liv
Christos Amprazis. Foto: Embla Starke Sundén

Utanför Kungsbackas golfklubb har ”Ride for life” stannat till för att äta lunch. De 50 cyklister som cyklar för ”Ride for life” är på den femte och sista dagen av deras tur från Karlshamn till Göteborg. Sedan 2018 har de cyklat kust till kust i syfte att samla in pengar till Hjärt-Lungfonden.

Christos Amprazis leder projektet tillsammans med sin fru Margareta. Familjen har sysslat med välgörenhet i många år, men projektet för Hjärt-Lungfonden startade i samband med att deras son Alexander avled av en hjärtsjukdom 2018.

– Alexander led av en rusande puls, det upptäcktes när han fick åka in akut till sjukhus, då hade han en puls på 240 slag i minuten. Han fick en ICD (implanterbar defibrillator) inopererad, den ska hjälpa till att reglera en skenande puls, berättar han.

Alexander Amprazis gick bort 2018, endast 31 år gammal. Alexander arrangerade många välgörenhetslopp själv, framför allt för Barncancerfonden.

Christos berättar om ”Ride for life”s uppkomst:
– Alexander tyckte jättemycket om att cykla och gjorde det mycket innan hjärtsjukdomen hindrade honom från det. Därför känns det självklart att det är just cykellopp vi ska arrangera för Hjärt-Lungfonden. Det handlar både om att samla in pengar till forskningen, men också om att nå ut med information.

Vad hoppas ni att de som läser om ”Ride for life” tar med sig?
– Det vi vill uppnå är att göra fler medvetna om hur pass många det är som faktiskt dör till följd av hjärt-kärlsjukdomar. Även unga, vältränade, utåt sett friska personer. Det är inte ovanligt att folk som idrottar hårt faller ihop och dör av hjärtstillestånd. Ett konkret mål vi har är att det ska vara standard för vården att erbjuda och kalla idrottare till hjärtscreening för att kunna upptäcka hjärtsjukdomar i god tid, säger Christos.


En del av "Ride for life". Foto: Embla Starke SundénSENASTE TV-NYHETERNA

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav
ÅSIKTER 2022-08-14 KL. 15:00

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav

Svalkande dopp i värmeböljan
NYHETER 2022-08-14 KL. 12:00

Svalkande dopp i värmeböljan

Ofredade tjejer på Storgatan
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 09:23

Ofredade tjejer på Storgatan

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Retrocamping med vänner och musik
FAMILJ 2022-08-13 KL. 15:00

Retrocamping med vänner och musik

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.