NYHETER 2022-05-09 KL. 11:50

Darina kom för babykläderna

Av John Skoglund

Under lördagen var det fullt hus på Teknikgatan när Insamling för Ukraina hade öppet. Många flyktingar från Ukraina var på plats men även svenskar som var nyfikna kom och besökte.

Darina kom för babykläderna
Darina Berezenska tittar på babykläder. Hennes "lillflicka" är i sjunde månaden och hos Insamling till Ukraina får hon kläder och annat som behövs. Foto: John Skoglund

SENASTE TV-NYHETERNA

Den andra mars lyckades Darina Berezenska 22, fly från krigets helvete i Ukraina. Tillsammans med sin mamma, lillebror på fyra år och med baby i sin egen mage.
– Mitt barn är nu i sjunde månaden säger Darina lyckligt och drömskt och fortsätter sig med att klappa sig på magen och berätta att det är en flicka som är på väg.

Hennes make Rustam befinner sig Charkov och slåss som soldat mot den ryska invasionsarmén och på frågan om hon har kontakt med honom och vad han säger till henne så blir blicken ledsen och allvarsam.

Vill inte oroa
– Han säger att allt är bra, han vill inte oroa mig men jag hör och förstår att det är hemskt, säger Darina Berezenska.
Att Sverige är ett bra land med många vänliga människor är tydligt att Darina tycker. Just nu bor de i ett boende i Varberg med andra från Ukraina.
– Min förhoppning är att hitta något annat, även Kungsbacka verkar fint. Det är ju uppenbart att som nybliven mamma vill man ha ett eget hem där man kan rå om sig själv och barnet

I lokalerna på Teknikgatan där Rickard Nordqvist och alla volontärer som hjälper till har man gjort om kontorslokalerna till olika "butiker" med olika innehåll, barnkläder, leksaker, barnvagnar, förnödenheter och vuxenkläder. Otroligt välskött som hade gjort vilken butikskedja på Kungsmässan stolt. Skillnaden är bara att det kostar inget, utan som i Darina Berezenskas fall var det således rummen för nyfödda som var mest intressant.

Efterlyser lokal

Framöver så behövs det en ny lokal för att den nuvarande kommer vara upptagen. Men än så länge så har ingen ny lokal kommit för Insamling för Ukraina.
– För ett tag sedan pratade kommunen om att det fanns tre möjliga, men nu säger de att aldrig har sagt så, säger Rickard Nordqvist

Frustration
Frustrationen över att det är svårt att kommunicera med kommunen om behov i dagsläget men även vid framtida problem märks betydligt.
– Den första juli tas det beslut som kan göra att det kan komma 800 flyktingar till Kungsbacka kommun. När jag frågar kommunen om det finns en beredskapsplan för detta får jag bara till svar att jag är civil och inte har med det att göra, säger Rickard Nordqvist initiativtagare till insamling för Ukraina.


Gult och blått i en ny form för den ukrainska flickan. Foto: John SkoglundSENASTE TV-NYHETERNA

Äntligen – nu har de tagit studenten!
NYHETER 2023-06-08 KL. 14:37

Äntligen – nu har de tagit studenten!

Se bildspel och film från firandet

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

Jönssons fullträff – slog till på SM
SPORT 2023-06-08 KL. 11:00
Premium

Jönssons fullträff – slog till på SM

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola
NYHETER 2023-06-08 KL. 09:30

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända
MILJÖ 2023-06-08 KL. 07:00
Premium

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov
NYHETER 2023-06-07 KL. 18:00
Premium

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Sugen på att bo i ett rosa sagoslott? Då är det nu du ska skrapa ihop dina besparingar och slå till. Gåsevadholm är ledigt!