NYHETER 2022-05-09 KL. 11:50

Darina kom för babykläderna

Av John Skoglund

Under lördagen var det fullt hus på Teknikgatan när Insamling för Ukraina hade öppet. Många flyktingar från Ukraina var på plats men även svenskar som var nyfikna kom och besökte.

Darina kom för babykläderna
Darina Berezenska tittar på babykläder. Hennes "lillflicka" är i sjunde månaden och hos Insamling till Ukraina får hon kläder och annat som behövs. Foto: John Skoglund

Den andra mars lyckades Darina Berezenska 22, fly från krigets helvete i Ukraina. Tillsammans med sin mamma, lillebror på fyra år och med baby i sin egen mage.
– Mitt barn är nu i sjunde månaden säger Darina lyckligt och drömskt och fortsätter sig med att klappa sig på magen och berätta att det är en flicka som är på väg.

Hennes make Rustam befinner sig Charkov och slåss som soldat mot den ryska invasionsarmén och på frågan om hon har kontakt med honom och vad han säger till henne så blir blicken ledsen och allvarsam.

Vill inte oroa
– Han säger att allt är bra, han vill inte oroa mig men jag hör och förstår att det är hemskt, säger Darina Berezenska.
Att Sverige är ett bra land med många vänliga människor är tydligt att Darina tycker. Just nu bor de i ett boende i Varberg med andra från Ukraina.
– Min förhoppning är att hitta något annat, även Kungsbacka verkar fint. Det är ju uppenbart att som nybliven mamma vill man ha ett eget hem där man kan rå om sig själv och barnet

I lokalerna på Teknikgatan där Rickard Nordqvist och alla volontärer som hjälper till har man gjort om kontorslokalerna till olika "butiker" med olika innehåll, barnkläder, leksaker, barnvagnar, förnödenheter och vuxenkläder. Otroligt välskött som hade gjort vilken butikskedja på Kungsmässan stolt. Skillnaden är bara att det kostar inget, utan som i Darina Berezenskas fall var det således rummen för nyfödda som var mest intressant.

Efterlyser lokal

Framöver så behövs det en ny lokal för att den nuvarande kommer vara upptagen. Men än så länge så har ingen ny lokal kommit för Insamling för Ukraina.
– För ett tag sedan pratade kommunen om att det fanns tre möjliga, men nu säger de att aldrig har sagt så, säger Rickard Nordqvist

Frustration
Frustrationen över att det är svårt att kommunicera med kommunen om behov i dagsläget men även vid framtida problem märks betydligt.
– Den första juli tas det beslut som kan göra att det kan komma 800 flyktingar till Kungsbacka kommun. När jag frågar kommunen om det finns en beredskapsplan för detta får jag bara till svar att jag är civil och inte har med det att göra, säger Rickard Nordqvist initiativtagare till insamling för Ukraina.


Gult och blått i en ny form för den ukrainska flickan. Foto: John SkoglundFörarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.