NYHETER 2022-01-13 KL. 06:40

Bostadsrätter i Halland blir allt dyrare

Av Elisabeth Däljemar


Det verkar kvitta vad Riksbanken hittar på. Bostadspriserna fortsätter att stiga – om inte helt ohämmat, så i vart fall snabbt. Under det senaste decenniet har priserna på halländska bostadsrätter stigit med otroliga 125 procent.

Bostadsrätter i Halland blir allt dyrare
Priserna för bostadsrätter i Halland bara fortsätter uppåt. Foto: Pixabay.

Utvecklingen på villamarknaden har varit likartad. Där har priserna stigit med 88 procent under de senaste 10 åren. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Att den halländska bostadsmarknaden är glödhet råder det alltså inga tvivel om, och av de sex hallandskommunerna är det fortfarande i Kungsbacka man får betala mest per kvadratmeter när man ska köpa bostadsrätt eller villa.
Halland är dock inte det enda län där priserna på bostadsrätter rusar. Faktum är att vårt län inte placerar sig högre än på 11e plats på listan över boprisutvecklingen i landets 21 regioner.
Våra bopriser ligger dock ändå klart över riksgenomsnittet. I landet som helhet har priserna på bostadsrätter ökat med 96 procent under den senaste 10-årsperioden, medan villapriserna har gått upp med 92 procent.
Den enorma prisuppgången har flera samverkande förklaringar. Låga räntor och en allt mer skriande bostadsbrist har utgjort en kraftfull motor för prisutvecklingen under hela det senaste decenniet. När så Coronapandemin 2020 skapade ett extra stort behov av större bostäder genom att tvinga oss att börja både jobba och semestra hemma ökade trycket på bostadsmarknaden ytterligare.
Intresset för att flytta till något större ser dessutom ut att bestå. I vart fall om man ska tro Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som analyserat den nya prisstatistiken.
Som representant för en av landets största fastighetsmäklare gläds han åt prisuppgången. Men han känner även en viss oro för att utvecklingen vi nu är mitt inne i kan visa sig ge en bitter eftersmak.
– Det fanns ett stort flyttbehov redan innan de nya pandemirestriktionerna infördes. Nu kan intresset för att bo större öka igen, vilket talar för en hög aktivitet på bostadsmarknaden även framöver. Lönerna har dock inte stigit i samma takt som bostadspriserna och om skuldsättningen ökar riskerar det att göra bostadsmarknaden ännu mindre hållbar, förklarar Marcus Svanberg.
– I takt med att bostadspriserna ökar, minskar möjligheten för allt fler att skaffa sig en egen bostad. Vi hoppas att den nya bostadsministern Johan Danielsson (S) och regeringen använder månaderna före valet till att presentera och genomföra konkreta åtgärder som löser bostadsbristen. Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar är några förslag som skulle göra stor skillnad för många, fortsätter han.
Att utvecklingen på den lokala arbetsmarknaden är avgörande för hur priserna på bostäder kommer att stå sig över tid är dock en viktig faktor att ta med i beräkningen för den som står i begrepp att spänna sin ekonomiska båge lite högre än vad hushållsekonomin egentligen tål vid exempelvis en längre tids sjukdom eller arbetslöshet.Medel från konstauktionen öronmärks för extra hjälp
NYHETER 2022-01-20 KL. 20:00

Medel från konstauktionen öronmärks för extra hjälp

Kvinnojouren mottog 26 800 kronor

SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Hög sjukfrånvaro i kommunen
NYHETER 2022-01-20 KL. 12:00

Hög sjukfrånvaro i kommunen

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Tuvanbutiken kan bli bostäder i framtiden
NYHETER 2022-01-20 KL. 06:50

Tuvanbutiken kan bli bostäder i framtiden

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Hästgård prisas - får fint stipendium
NYHETER 2022-01-19 KL. 13:00

Hästgård prisas - får fint stipendium

Förskolor hårt drabbade
NYHETER 2022-01-19 KL. 11:34

Förskolor hårt drabbade

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-