NYHETER 2022-07-22 KL. 06:45

Bollbuller stör granne i Björkris

Av Kristian Alm


Varma kvällar med mys och bollspel – eller störande buller och nedskräpning. Sommaren medför konflikter mellan lediga ungdomar och grannar.

Bollbuller stör granne i Björkris
Bolldunk mot träsargen stör i Björkris.

Klätterställningen och fotbollsplanen lockar, och lekplatsen vid Björkrisskolan har blivit en populär samlingsplats, både för ungdomar och familjer med mindre barn.
Men det innebär också buller och stök för de närmaste grannarna. Nu har en granne anmält dunket från bollspel mot ett träplank som pågår från morgon till sen kväll.
– Vi har haft uppe den platsen när motorburen ungdom samlades där. Då gjorde vi en del åtgärder så att man inte kan köra in på spontanytan. Vi bestämde också i våras att släcka belysningen tidigare på kvällarna. Sen har vi inte hört något förrän nu, säger Stefan Löfmark, verksamhetschef för Mötesplatser och Kulturskolan.
– Om det är samma granne som anmält nu, så vet jag att hon varit ute och talat med ungdomarna flera gånger. Men i grunden handlar det om hur det ska se ut i våra bostadsområden. Ska vi ha platser där barn och unga kan träffas?
– Vi kommer någonstans till ett stopp här - hur mycket ska man tåla för att barnen ska få röra på sig? Det är en återkommande konflikt på alla våra spontanytor och delvis på idrottsplatserna.
Men vad kan ni göra nu?
– Teknik får åka dit och dra bultar som kanske skramlar. Och efter semestrarna planerar ner vi ett samråd med grannar och de ungdomar vi får tag på. Vi ska sätta upp skyltar också vilka regler som gäller. Ett samråd skapar en liten relation mellan grannar och ungdomar, de får ett ansikte på varandra.
Så långt Björkris. Men precis som Stefan Löfmark säger är problemet återkommande. I posten till kommunen senaste veckan hittar vi även klagomål från en boende i Kolla, som fått en nyanlagd volleybollplan på andra sidan ån. Där är det inte spelet som låter, utan att det blivit en samlingsplats.
"På helgerna är det ett jäkla liv, gap och skrik, hög musik, luften dallrar av dom höga bastonerna", skriver grannen, och skickar med bilder som visar att det dessutom lämnades kvar en massa avfall på gräsmattorna intill.


Nerskräpning vid volleybollplanen på Inlag. Foto: Privat


Nu får Kultur och fritid och Teknik svara sina kolleger på Miljö och hälsa vad som kan göras åt problemet – men är som sagt ingen lätt konflikt att lösa när man samtidigt vill ge unga platser att vara på.


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.