I dag införs ett bevattningsförbud i Kungsbacka. Beslutet tas för att kunna fortsätta hålla trycket i vattenledningarna. Dessutom vill man säkra tillgången till dricksvatten.
Även Räddningstjänsten möjligheter att kunna släcka en större brand finns med som anledning till bevattningsförbudet.
Förbudet börjar att gälla 10.00, fredag 9 juni och detta blir förbjudet:
* bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang, droppslang eller vattenspridare.
* bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
* att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
* att exempelvis tvätta fasader och fordon.
– Tyvärr har vi inte sett någon avgörande nedgång i förbrukningen under den senaste veckan och eftersom prognosen inte visar på någon nederbörd så har vi beslutat om bevattningsförbud från och med idag den 9 juni. Vi måste alla hjälpas åt att spara på vattnet och platta ut kurvan, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef Teknik, i ett pressmeddelande.
Kommunen uppmanar alla att avstå från användning av kommunalt dricksvatten till sådant som inte är nödvändigt för mat, hälsa och hygien.
– Just nu det finns ingen omedelbar risk för att dricksvattnet ska ta slut. Men om det skulle inträffa en större läcka eller en brand måste vi ha marginaler kvar för att hålla trycket uppe i ledningsnätet. Därför inför vi bevattningsförbud som en säkerhetsåtgärd. Grundvattennivån i Bräckan riskerar att sjunka om förbrukningen fortsätter att vara hög, säger Åsa Vester, enhetschef Dricksvatten på förvaltningen för Teknik, i pressmeddelandet.
Det varma och torra vädret de senaste veckorna gör att vattenverket i Fjärås bräcka ligger nära sin maxkapacitet.
Idag använder kommunen vatten ur Kungsbackaån för att vattna flera av sina planteringar, exempelvis rondellplanteringarna. Även bevattningen på fotbollsplanen vid Elov Lindälvsgymnasium bevattnar vi med å-vatten. Kommunen tittar nu på en lösning för att även kunna erbjuda invånare att använda vattnet från Kungsbackaån, förhoppningen är att ha en lösning på plats inom en snar framtid.
Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé
Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.