NYHETER 2021-09-16 KL. 15:00

Betygshets och gymnasiepress

Betygshets och gymnasiepress

Och där satt vi i klassrummet vi skulle spendera de tre kommande åren tillsammans. Grundskolans gröna väggarna fyllda med foton och teckningar var nu utbytta mot stora fönster som vette ut mot ån. Tryggheten i att ha haft samma bänkkompis under hela nian var ett minne blott. Nu satt vi alla med en tom stol emellan varandra. Närmare än så vågade vi inte ännu. Till slut var det min tur att säga mitt namn, sedan ett djur som började på samma bokstav och till sist mitt drömyrke. "Filippa, fisk, läkare". Många av oss ville bli läkare, men bland mig satt också framtida marinbiologer, arkeologer och veterinärer. Att börja gymnasiet var på allvar, det märktes. Vi skulle kriga mot varandra om de framtida universitetsutbildningarna med betygen som vapen.

Vi fick en introduktion i det nya betygsystemet som bara funnits i ett år. Vi skulle få ett betyg i varje kurs vi läste, allt från godkänt i form av ett E till högsta betyg i form av ett A. Varje kurs bestod av olika delmål som skulle testas på proven. För att nå upp till ett A i slutet av kursen krävdes att man uppnått A på alla delmål inom kursen. Det visade sig sedan när proven och inlämningarna satt igång att ett specifikt delmål bara testades en gång under varje kurs. För varje prov gällde det alltså att uppnå ett A på alla delmål, för att ens ha en chans att få A i kursbetyg.

Många i klassen insåg redan vid höstlovet att drömyrket bara var just en dröm. Hade man inte nått upp till ett A på alla delmål under höstens matteprov skulle man inte kunna få ett A i slutbetyg i juni. Det var ingen idé att kämpa sig igenom mattelektionerna längre. Det var mer taktiskt att istället fokusera på andra kurser där man fortfarande hade en chans.

Nu handlade inte längre skolan om att vara dålig på något, lära sig och sedan bli duktig. Ett så stort fokus lades på att beta av delmål och sätta betyg att lärandet kom i andra hand. Lärare var några vi skulle bevisa oss för snarare än lära oss av. Fokus hamnade på vad man inte kunde snarare än vad man kunde. Aldrig tidigare och i mitt fall aldrig senare heller hade vi känt oss så pressade som under vår gymnasietid. Att ha börjat på universitetet och ha oändligt med chanser att få godkänt på en tenta tror jag varit avgörande för vår allas hälsa.

Tänk om varje morgonmöte på arbetsplatsen man varit lite trött på resulterat i avdrag på lönen. Jag vill tro att närmaste fackförbund skulle gå in direkt. Och det är precis vad Skolverket nu gjort! Från och med höstterminen 2025 kommer alla nya gymnasieelever få ämnesbetyg istället för kursbetyg. Jag tror och hoppas att detta stimulerar det lärande som skolan är till för. Förhoppningsvis kommer framtidens gymnasieelever fortsätta kämpa för sina drömyrken även efter första höstlovet.

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Undersköterska – ett  yrke med många möjligheter
VÅRD 2021-10-20 KL. 10:32

Undersköterska – ett yrke med många möjligheter

Kaparen tillbaka i finrummet
SPORT 2021-10-19 KL. 22:00

Kaparen tillbaka i finrummet

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Gata i Kullavik på topplistan
NYHETER 2021-10-19 KL. 17:00

Gata i Kullavik på topplistan

Tennishall fick bygglov - trots protester
NYHETER 2021-10-19 KL. 15:11

Tennishall fick bygglov - trots protester

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.