Badplatsparkering – ingen vinstmaskin för kommunen
En insändare om avgiftsbelagd parkering vid badplatser väckte livlig debatt på Norra Hallands Facebooksida i veckan. Många menade att kommunen borde bjuda sina invånare på parkering, men det är inte riktigt så enkelt. Vi har försökt reda ut frågan.
Badplatsen i naturreservatet Vallda Sandö är inte kommunal, men i samråd med Västkuststiftelsen har kommunen sett till att parkeringen sköts av Lerkils IF. Föreningsmedlemmar bemannar parkeringen och tar betalt via Swish.
Insändarskribenten ”Besviken pensionär” önskade sig gratis parkering vid kommunala badplatser, och hen fick gott om medhåll i kommentarsfältet. ”Kungsbacka kommun gillar att mjölka pengar på parkeringar”, ”Varför betalar vi skatt?” och ”Känns bra sniket i vår kommun”. Det är några av kommentarerna från Facebook-inlägget.
Men de som kritiserar kommunen för att ta betalt för parkeringar har inte hela bilden klar för sig. Ulrika Granfors är chef för kultur- och fritidsförvaltningen vid Kungsbacka kommun. Hon förklarar att kommunen ansvarar för skötsel av de kommunala badplatserna, men att det inte alltid är de som äger marken där parkeringarna finns.
– Ganska ofta är det privata markägare som äger marken. Då får de göra som de vill på sin mark, säger hon.
I själva verket är det bara ett fåtal badplatsparkeringar som ligger på kommunal mark, trots att de kommunala badplatserna är många. Vid de badplatser där besökstrycket är lågt, som vid Iglakärr och Rågelund, är det gratis att parkera.
Badgäster som ska till Utholmen ställer sina bilar på parkeringen i Gottskärs hamn. Den är är den enda badplatsparkeringen vars intäkter går till kommunen.
– Den är lite av ett undantag, men den parkeringen försörjer inte bara badplatsen utan hela hamnområdet.
Pengar till idrottsföreningar
När det gäller Smarholmen och Vallda Sandö, dit många badsugna söker sig, har man sedan länge ett system där idrottsföreningar ansvarar för parkeringen och därmed får alla parkeringsintäkter.
– Det har funkat bra och jag uppfattar att de allra flesta tycker att det känns okej att parkeringspengarna går till det lokala föreningslivet. Föreningarnas uppdrag är att upprätthålla ordning och säkerhet på parkeringen, men de har inget skötselansvar, säger Ulrika Granfors.
I Lerkil är badplatsen kommunal, men parkeringen är det inte.
I många år har Kungsbacka idrott (HK Aranäs och Kungsbacka IF) haft uppdraget vid Smarholmen och Lerkils IF vid Vallda Sandö. Nu, i samband med att kommunen tar fram ett nytt bidragssystem till föreningarna, ska man omreglera upplägget en aning.
– Det är ganska gamla avtal och jag kan själv tycka att vi behöver se över det.
Ansvaret över badplatsparkeringarna kommer även fortsättningsvis att läggas ut på föreningslivet, men det kan bli fler föreningar som delar på det. Det handlar om att framöver skilja på pengar som föreningarna får från kommunen i form av bidrag till sin föreningsverksamhet och pengar de får för att utföra helt andra uppdrag för att dryga ut sin kassa. Syftet är att stärka rättvisan mellan de många föreningarna.
– I och med att vi gör den uppdelningen kommer vi också att kunna vara mer transparenta med vilka uppdrag vi vill lägga ut på föreningarna. Alla som är intresserade ska kunna komma in och säga att de vill ta ett uppdrag och få en slant för det, säger Ulrika Granfors.
Enligt förvaltningschefen välkomnar föreningslivet förändringen.
– Ibland har det upplevts som orättvist att det inte varit helt transparent.