NYHETER 2023-11-01 KL. 12:45

Ändrad detaljplan ska öppna för ny kärnkraft

Av Ronny Karlsson

Vattenfall vänder sig till Varbergs kommun för att få till en ny detaljplan för området vid Ringhals. Målet är att kunna bygga nya reaktorer för kärnkraft.

Ändrad detaljplan ska öppna för ny kärnkraft
Desirée Comstedt på Vattenfall vill se en ny detaljplan för Väröhalvön. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

Vattenfall planerar att väster om det befintliga kärnkraftverket vid Ringhals uppföra en ny kärnkraftsanläggning på Väröhalvön. Målet är att där ta nya reaktorer i drift under tidigt 2030-tal.

Som ett led i planerna har Vattenfall under hösten inlett en process för att köpa fastigheter i det aktuella området. Nu vill man också se en ny detaljplan för området.

– För att kunna bygga nya reaktorer på Väröhalvön behöver en ny detaljplan upprättas. Vattenfall ansöker därför om planbesked hos Varbergs kommun för upprättande av en sådan detaljplan, säger Desirée Comstedt, projekt- och utvecklingsansvarig för kärnkraft inom Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Sedan i våras pågår arbetet för en miljökonsekvensbeskrivning, vilket bland annat innebär fältstudier och markundersökningar i området väster om Ringhals. En process med förfrågningar till reaktorleverantörer pågår sedan i somras.

- Förstudien om förutsättningarna för att bygga ny kärnkraft på Väröhalvön beräknas vara klar i slutet av 2023 och är en del i våra beslutsunderlag för kommande tillståndsansökningar hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen för att bygga nya kärnkraftreaktorer, säger Comstedt.
TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.