NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Av John Skoglund

Anders Axén sprang omkring på Alléskolans skolgård som liten. 50 år senare var han en nyckelperson för att polisen skulle klara av påsk-kravallerna i Sverige 2022.

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
Anders Axén Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Vilka vägar ens liv tar en, för att en dag komma till en tidpunkt som man aldrig kommer att glömma är svårt att veta. Anders Axéns yrkesresa hade i april 2022 tagit honom till en chefsposition hos svenska polismyndigheten där han ansvarar för en fordonsflotta med cirka 7500 fordon.

På några dagar i flera svenska städer blev det kraftiga upplopp med stenkastning och andra våldsamheter mot poliser på grund av demonstrationer i samband med koranbränningar av Rasmus Paludan. Det uppgavs att 300 poliser blev skadade. Många fordon blev förstörda eller helt utbrända och det blev Anders Axén och hans kollegors uppgift att lösa att tillgången var tillräcklig av fordon.
– Det testade ju min sektion hårt för att det blev väldigt snabba beslut. Jag hade gruppchefer som ringde runt personal och frågade om vilka som kunde jobba omgående och vi fick ett otroligt gensvar från personalen och alla ställde upp. Här gällde det att reparera bilarna så mycket så att vi kunde få ut dem igen så att personalen skulle kunna sitta säkert i bilarna. Flera av de här bilarna som var ute i kravallerna har ett förstärkt skydd men inte ens de klarar stenkastning hur länge som helst. Självklart kan vi inte reparera det som brinner men vi har såpass mycket fordon så vi klarar av det här, men det gör ont i hjärtat att se, det är skattemedel som bara går upp i rök.

Det var ju stora påfrestningar för samhället och polismyndigheten under de här dagarna, nu med lite distans, vad känner och tänker du?
– När samhället är utsatt för en attack, då är det viktigt att det finns människor som ställer upp. Vi är en liten bricka i det totala polislandet men den känslan man fick efteråt var bra. Tack vare oss så blev det lite bättre för de som jobbade där ute, det är oerhört tillfredställande, säger Anders Axén.

Ni som köpte möbler i Kungsbacka förr i tiden hamnade säkert på Östergatan och kollade in utbudet hos Axéns möbler. Det var Anders Axéns farfar Gustaf som drev möbelaffären med sin bror. Idag bor Anders i Onsala och har förutom en treårig sejour i Karlstad varit kommunen trogen under hela sitt liv.

Segling är ett stort intresse. Golf är ett annat där hans söner har skördat framgångar och yngsta sonen Lukas Axén var med i Gräppås GK lag som spelade Lag-SM under sommaren på Upsala GK.
Ett tredje stort intresse är det för motorer och teknik och det är ju där yrkesbanan hamnade.Teknisk utbildning på Aranäs gymnasiet och Polhemsgymnasiet. Militärtjänst på I16 i Halmstad och sedan blev en olycka på bandet på Volvo en avgörande sak för var Anders Axén skulle hamna.
– När jag jobbat tre månader på Volvo så fastnade jag med en hand i en maskin som skadade min tumme ganska illa och jag opererades och blev sjukskriven. Då började jag läsa arbetsannonser och såg att de sökte bilinspektörer på Trafiksäkerhetsverket och blev kallad till intervju i Falun. Jag fick avlägga ett körprov och sen gick det ett par veckor och jag blev erbjuden ett jobb.

Han hamnade i Karlstad 1984 hos Trafiksäkerhetsverket och 1992 lyftes hans tjänst över till Vägverket. 1995 införlivades bilinspektörerna hos polismyndigheten.
– Detta jobbade jag med fram till 2009, sedan kom jag in på chefsbanan och då blev jag delaktig i verkstad och inköp av bilar. 2015 gjorde man en stor omorganisation, man gick från 21 länsmyndigheter till att allt skulle styras nationellt och då fick jag frågan om jag ville ta ansvaret för hela Sverige i stället för bara region väst där jag var innan.

Anders Axéns ansvarsområde är idag eftermarknaden för cirka 7500 fordon inom polismyndigheten. Det är fordon som drivs av en motor. Snöskotrar, personbilar, bussar, MC och till dessa släpvagnar.


TV-klipp och nyheter

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka
NYHETER 2023-12-03 KL. 18:23
Premium

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka

"Man får både vinter- och julkänsla"

Gymnastik är en fantastisk lagidrott
SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Premium

Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Stilenlig parad i vinterkyla
KULTUR & NÖJE 2023-12-02 KL. 16:40
Premium

Stilenlig parad i vinterkyla

Nytt försök med kritiserad belysning
NYHETER 2023-12-02 KL. 08:30
Premium

Nytt försök med kritiserad belysning

Grannar runt fotbollsplanen upprörda

FBK räddade poäng i sista sekunden
BANDY 2023-12-01 KL. 22:02
Premium

FBK räddade poäng i sista sekunden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2023-12-03 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.