NYHETER 2024-02-22 KL. 11:00

Allt fler hallänningar siktar på att bli "jobbonärer"

Av Ronny Karlsson

I dag är det bara var tionde hallänning som fortsätter att jobba när det är dags för pension. Men hela 40 procent av de kommande pensionärerna planerar att bli så kallade jobbonärer.

Allt fler hallänningar siktar på att bli
Allt fler vill fortsätta att jobba även när de kommer upp i pensionsåldern. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Det är statistik från Pensionsmyndigheten som visar att den nya generationen med pensionärer gärna fortsätter att jobba högre upp i åldrarna.

Fyra av tio tillfrågade i en undersökning svarar att de vill ta ut en del av sin pension, men samtidigt också jobba vidare i någon form.

De svarande framför flera skäl till att man vill fortsätta att arbeta samtidigt som man tar ut pension. Det är roligt att arbeta, man har inte råd att sluta arbeta helt och för att man mår bra av att arbeta, är de vanligaste förklaringarna till fortsatt arbete.

34 procent svarar i undersökningen att de vill sluta att jobba helt när det är dags för pension.

– Alla har inte möjlighet att jobba längre upp i åldrarna. För vissa kan ett alternativ vara att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension, om du är överens med din arbetsgivare om att jobba mindre så är det fullt möjligt att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen samtidigt, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Medellivslängden i Sverige ökar vilket medför att arbetslivet behöver förlängas för bibehållen pensionsnivå. Riksdagen har beslutat att höja pensionsåldrarna successivt för att motverka att pensionsutbetalningarna per månad blir lägre när det samlade pensionskapitalet ska delas på fler år.

Den som vill har rätt enligt LAs att jobba till 69 års ålder.



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.