NYHETER 2023-11-16 KL. 08:48

A-traktorförare döms - överklagad dom ändras

Av Ronny Karlsson

A-traktorn körde misstänkt snabbt på vägen och det hela ledde till åtal. Nu har hovrätten ändrat en friande dom och en tonårig A-traktorförare från Kungsbacka döms för olovlig körning.

A-traktorförare döms - överklagad dom ändras
En A-traktorförare döms av hovrätten efter att ha blivit friad i tingsrätten. Arkivbilder: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Var fordonet en A-traktor eller skulle det betraktas som en vanlig bil? Det har huvudfrågan när en A-traktorförare boende i Kungsbacka kommun hamnade inför rätta.

Tingsrätten gjorde bedömningen att den unge föraren inte med avsikt gjort som sitt fordon till ett vanligt fordon. Men hovrätten resonerar annorlunda.

Hovrätten tar upp fallet i två delar. Dels handlar det om ett barlastflak som monterats bort för att få plats med andra saker i fordonet. Här menar hovrätten, till skillnad från tingsrätten, att A-traktorföraren borde ha känt till reglerna, och att han inte kollat upp vad som gällde. Därmed menar hovrätten att föraren hade det som kallas för likgiltighetsuppsåt.

Den andra delen i domen handlar om det faktum att fler växlar i fordonet fungerade än vad som var tillåtet. De poliser som stoppade den nu dömde föraren lade märke till att det gick misstänkt snabbt, och vid en provkörning av fordonet nådde man en hastighet på 55 kilometer i timmen. Även här menar hovrätten att föraren borde ha insett att hans fordon inte längre var att anse som en A-traktor.

Den friande domen ändras alltså av hovrätten, som dömer den unge mannen för olovlig körning. Straffet blir dagsböter på totalt 1500 kronor.
TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.