NYHETER 2022-06-16 KL. 08:00

5 tips på hur du skriver ett personligt brev som sticker ut från mängden

Ett personligt brev är en fantastisk möjlighet för en potentiell arbetsgivare att lära känna dig bättre. Ditt personliga brev kompletterar ditt CV och låter dig utveckla varför just din expertis och dina färdigheter gör dig till den bästa kandidaten.

5 tips på hur du skriver ett personligt brev som sticker ut från mängden
Foto: Unsplash

Här kommer 5 tips på hur du skriver ett personligt brev som sticker ut från mängden.

Börja med det viktigaste
Börja ditt personliga brev med en kort och personlig inledning, där du förklarar vilket jobb du söker och hur dina tidigare erfarenheter gör dig till den bästa kandidaten för just den rollen. Håll inledningen kort - oftast räcker det med bara några rader för att fånga rekryterarens intresse.

Gör din research innan du skriver ditt personliga brev
Det finns inget värre än ett personligt brev som inte har anpassats efter rollen du söker, och det är något rekryterare snabbt lägger märke till. Ditt personliga brev bör först och främst adresseras till anställningschefen vid namn när det är möjligt. Om det inte är lättillgängligt bör några minuters googling eller sökning på LinkedIn hjälpa dig. Finns det inte möjlighet att kolla upp namn kan du också adressera företaget eller avdelningen du söker till.

Det är även viktigt att anpassa ditt personliga brev efter företagskulturen. Söker du ett jobb på en traditionell firma, bör ditt personliga brev vara mer formellt än om du ansöker en tjänst hos ett nylanserat tech-företag. Det är ett subtilt sätt att visa den som läser att du har gjort din research och att du förstår vad de letar efter.

Beskriv dina erfarenheter i ditt personliga brev
Ditt personliga brev är det perfekta tillfället att visa upp dina bästa styrkor och utveckla de arbetsfärdigheter du har listat på ditt CV. När det är möjligt, använd specifika siffror eller exempel när du beskriver dina prestationer. Hemligheten är inte att bara säga att du är bra på något - utan även visa hur du är bra på det.

Ett tips är att noga kolla igenom jobbannonsen för att få en bättre förståelse av den kompetens som efterfrågas inom just denna roll. Genom att inkludera dessa sökord när du berättar om dina erfarenheter ökar du dina chanser att bli utvald till en anställningsintervju.

Fokusera på dina personliga egenskaper
Mjuka färdigheter som kommunikation, problemlösning och kreativt tänkande är extremt värdefulla och önskvärda egenskaper för en arbetsgivare. Dessa kompetenser är svårare att lyfta fram i ditt CV, så ditt personliga brev är din bästa chans att visa upp och ge exempel på när du har använt dig av dessa styrkor. Kanske har du utvecklat dina kommunikationsegenskaper när du jobbat på ett stort projekt med kollegor? Eller kanske har du använt problemlösning för att ta ett projekt framåt? Vad dina mjuka kompetenser än må vara, se till att nämna dessa i ditt personliga brev och använd exempel för att backa upp dem.

Avsluta med en positiv fras i ditt personliga brev
Avsluta ditt personliga brev på ett positivt sätt genom att visa självförtroende och beskriv hur gärna du vill arbeta på företaget. Inkludera gärna en positiv fras, såsom ”Jag ser fram emot att träffa er och berätta mer om mig själv”. Kom ihåg att det personliga brevet är en av få saker arbetsgivaren får se av dig innan en eventuell intervju.


SENASTE TV-NYHETERNA

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott
DEBATT 2023-05-29 KL. 10:00

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott

Dags igen – ny stöld från obemannade butiken
NYHETER 2023-05-29 KL. 07:29

Dags igen – ny stöld från obemannade butiken

Självplock av blåbär växer fram i Sandsjöbacka
NYHETER 2023-05-28 KL. 20:00

Självplock av blåbär växer fram i Sandsjöbacka

Tre år snart över – nu tar de studenten
NYHETER 2023-05-28 KL. 17:00
Premium

Tre år snart över – nu tar de studenten

Coronaåren, sammanhållningen och framtiden – så tycker naturvetarna på Aranäs

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.