NATIVE 2022-04-12 KL. 16:00

Så löser du studentbostad i Halmstad – experterna tipsar

Att hitta studentbostad i Halmstad är enklare sagt än gjort. Men det finns sätt att lyckas, och experterna har nu delat med sig av sina bästa tips.

Så löser du studentbostad i Halmstad – experterna tipsar

TV-klipp och nyheter

På senare år har Halmstad har blivit en alltmer attraktiv studieort. Så sent som år 2021 slog högskolan nytt ansökningsrekord, då totalt 26 359 personer sökt in till något av programmen eller kurserna. Jämfört med året innan är detta en ökning om fyra procent - en procentenhet mer än sett till hela Sverige.

Är du en av dem som sökt till högskolan i höst? Väntan på första antagningsbeskedet, den 12:e juli, är ofta en nervös sådan. Beskedet kan resultera i många olika känslor. För den som får positiva nyheter i den digitala brevlådan kan glädjen snabbt övergå i oro. Många vill studera i Halmstad, men alla lyckas inte hitta boende.

Svårt att hitta studentbostad i Halmstad
Att det kan vara svårt att hitta studentbostad är ingen nyhet. Allra svårast att hitta boende är det i storstäderna Stockholm och Göteborg, men också i klassiska studentstäder såsom Lund och Uppsala. Men även Halmstad kvalar in på listan över studieorter där bostadsfrågan är en svår sådan.

I Halmstad kan det i vissa fall vara ett lotteri om man får bostad eller inte, då en del bolag väljer att lotta ut lägenheter. I en artikel i Expressen delar Stina Olén, vd på Studentbostadsföretagen, och Sharon Lavie, sparekonom, med sig av sina bästa tips för att hitta studentbostad, för dem som inte vill förlita sig på en lotteridragning.

Hyra bostad i Halland
För de flesta blivande studenter handlar det om att hitta en bostad att hyra. Det första tipset är därav att vända sig till företag som hyr ut bostäder. Exempelvis kan man hyra bostad i Halland via Homii - en bostadsförmedling som verkar för smidig och trygg andrahandsuthyrning.

Via Homii kan privatpersoner lägga ut en annons för en bostad de önskar hyra ut. Här finns allt från lägenheter till hus och rum för inneboende. En bostadssökande kan ta direktkontakt med uthyrande part, vilket gör att man slipper bostadsköer. Därtill krävs att samtliga hyresvärdar presenterar sig med namn och profilbild, samtidigt som de kopplas samman via ett vänskapsnätverk. På så sätt kan man vara säker på att inte råka ut för en bluff.

Var flexibel och leta alternativa vägar att gå
Ett annat tips som framförs i Expressens artikel är att vända sig till studentkåren på skolan. Här kan i vissa fall finnas en andrahandsförmedling vara behjälplig om man är på jakt efter studentboende. Sharon Lavie trycker dock på att, om man har möjlighet, bör leta även utanför studentbostäderna. Exempelvis finns ”vanliga” bostäder som kan vara aktuella liksom möjligheten till att vara inneboende.

Det menas därtill att man till en början inte bör leta efter det perfekta objektet. Vid terminsstart kan det vara en god idé att söka efter en tillfällig bostad, för att under tiden fortsätta jakten på ett permanent boende. Under vintern eller våren, när inte lika många studenter söker bostad, tenderar trycket att minska.

Trycket är ofta högst på ettor, då studenter har en begränsad ekonomi. Känner man någon annan som ska börja plugga i Halmstad, en kompis eller bekant, kan man därav gå ihop och leta efter en större lägenhet. Kanske strax utanför centrum, där konkurrensen ofta är mindre?

Känn igen varningstecknen
Med anledning av att mängder av studenter är på jakt efter boende vid terminsstarter finns de som vill profitera på situationen genom att agera oärligt. Det gäller att se upp för dessa personer, då de kan hyra ut bostäder som egentligen inte finns. Bostadsletandet kan framkalla stress, men det är viktigt att hålla sig lugn. Sharon Lavie ger exempel på en rad faktorer att komma ihåg när man ska hyra bostad.

• Be om att få se bostaden fysiskt innan du tackar ja.
• Genomför inga betalningar innan ett kontrakt är skrivet.
• Betala inte via anonyma metoder eller kontant.
• Ta inte emot nycklarna per post, utan genomför överlämningen fysiskt.

Vikten av att påbörja jakten i tid
Det viktigaste tipset i bostadsletandet står Stina Olén för. Olén framhäver vikten av att börja leta i tid. Generellt sett kan det ta tid innan man hittar och beviljas en bostad. När man får antagningsbeskedet är därav egentligen den senaste tidpunkten att börja. Gärna ska man påbörja bostadsjakten genom att undersöka möjligheterna redan innan beskedet anländer.

Olén berättar att många blivande studenter väljer att avstå sin studieplats då man inte hittar boende. Detta öde ska dock inte behöva drabba någon. I artikeln menas nämligen att det löser sig för alla till slut, även om det i vissa fall kan ta tid.






TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.