NATIVE 2022-04-12 KL. 16:00

Så löser du studentbostad i Halmstad – experterna tipsar

Att hitta studentbostad i Halmstad är enklare sagt än gjort. Men det finns sätt att lyckas, och experterna har nu delat med sig av sina bästa tips.

Så löser du studentbostad i Halmstad – experterna tipsar

På senare år har Halmstad har blivit en alltmer attraktiv studieort. Så sent som år 2021 slog högskolan nytt ansökningsrekord, då totalt 26 359 personer sökt in till något av programmen eller kurserna. Jämfört med året innan är detta en ökning om fyra procent - en procentenhet mer än sett till hela Sverige.

Är du en av dem som sökt till högskolan i höst? Väntan på första antagningsbeskedet, den 12:e juli, är ofta en nervös sådan. Beskedet kan resultera i många olika känslor. För den som får positiva nyheter i den digitala brevlådan kan glädjen snabbt övergå i oro. Många vill studera i Halmstad, men alla lyckas inte hitta boende.

Svårt att hitta studentbostad i Halmstad
Att det kan vara svårt att hitta studentbostad är ingen nyhet. Allra svårast att hitta boende är det i storstäderna Stockholm och Göteborg, men också i klassiska studentstäder såsom Lund och Uppsala. Men även Halmstad kvalar in på listan över studieorter där bostadsfrågan är en svår sådan.

I Halmstad kan det i vissa fall vara ett lotteri om man får bostad eller inte, då en del bolag väljer att lotta ut lägenheter. I en artikel i Expressen delar Stina Olén, vd på Studentbostadsföretagen, och Sharon Lavie, sparekonom, med sig av sina bästa tips för att hitta studentbostad, för dem som inte vill förlita sig på en lotteridragning.

Hyra bostad i Halland
För de flesta blivande studenter handlar det om att hitta en bostad att hyra. Det första tipset är därav att vända sig till företag som hyr ut bostäder. Exempelvis kan man hyra bostad i Halland via Homii - en bostadsförmedling som verkar för smidig och trygg andrahandsuthyrning.

Via Homii kan privatpersoner lägga ut en annons för en bostad de önskar hyra ut. Här finns allt från lägenheter till hus och rum för inneboende. En bostadssökande kan ta direktkontakt med uthyrande part, vilket gör att man slipper bostadsköer. Därtill krävs att samtliga hyresvärdar presenterar sig med namn och profilbild, samtidigt som de kopplas samman via ett vänskapsnätverk. På så sätt kan man vara säker på att inte råka ut för en bluff.

Var flexibel och leta alternativa vägar att gå
Ett annat tips som framförs i Expressens artikel är att vända sig till studentkåren på skolan. Här kan i vissa fall finnas en andrahandsförmedling vara behjälplig om man är på jakt efter studentboende. Sharon Lavie trycker dock på att, om man har möjlighet, bör leta även utanför studentbostäderna. Exempelvis finns ”vanliga” bostäder som kan vara aktuella liksom möjligheten till att vara inneboende.

Det menas därtill att man till en början inte bör leta efter det perfekta objektet. Vid terminsstart kan det vara en god idé att söka efter en tillfällig bostad, för att under tiden fortsätta jakten på ett permanent boende. Under vintern eller våren, när inte lika många studenter söker bostad, tenderar trycket att minska.

Trycket är ofta högst på ettor, då studenter har en begränsad ekonomi. Känner man någon annan som ska börja plugga i Halmstad, en kompis eller bekant, kan man därav gå ihop och leta efter en större lägenhet. Kanske strax utanför centrum, där konkurrensen ofta är mindre?

Känn igen varningstecknen
Med anledning av att mängder av studenter är på jakt efter boende vid terminsstarter finns de som vill profitera på situationen genom att agera oärligt. Det gäller att se upp för dessa personer, då de kan hyra ut bostäder som egentligen inte finns. Bostadsletandet kan framkalla stress, men det är viktigt att hålla sig lugn. Sharon Lavie ger exempel på en rad faktorer att komma ihåg när man ska hyra bostad.

• Be om att få se bostaden fysiskt innan du tackar ja.
• Genomför inga betalningar innan ett kontrakt är skrivet.
• Betala inte via anonyma metoder eller kontant.
• Ta inte emot nycklarna per post, utan genomför överlämningen fysiskt.

Vikten av att påbörja jakten i tid
Det viktigaste tipset i bostadsletandet står Stina Olén för. Olén framhäver vikten av att börja leta i tid. Generellt sett kan det ta tid innan man hittar och beviljas en bostad. När man får antagningsbeskedet är därav egentligen den senaste tidpunkten att börja. Gärna ska man påbörja bostadsjakten genom att undersöka möjligheterna redan innan beskedet anländer.

Olén berättar att många blivande studenter väljer att avstå sin studieplats då man inte hittar boende. Detta öde ska dock inte behöva drabba någon. I artikeln menas nämligen att det löser sig för alla till slut, även om det i vissa fall kan ta tid.Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.