NATIVE 2024-04-18 KL. 14:00

Hur du förhindrar att din bil går sönder på vägen


Ett bilhaveri på vägen kan vara en förares värsta mardröm. Det är inte bara obekvämt utan kan också vara potentiellt farligt. För svenska bilister som är vana vid landets hårda vintrar och vidsträckta landsbygd är bilens tillförlitlighet inte bara något att föredra utan även en nödvändighet.

Hur du förhindrar att din bil går sönder på vägen

TV-klipp och nyheter

Den här artikeln ger dig viktiga tips om regelbundet underhåll, kontroller av fordonets skick och hur du använder fordonet på rätt sätt så att du förhindrar ett bilhaveri. Särskilt fokus kommer att läggas på bromssystemet och bromsbeläggen.

Allmänt underhåll

Ditt fordon är som vilken annan maskin som helst – kräver regelbundet underhåll för att fungera optimalt. Oljebyte, spolning av kylarvätska och däckbyte är inget obetydligt arbete – det säkerställer och förlänger din bils livslängd. Ett dåligt underhållet fordon är en säkerhetsrisk på vägarna.

Byte av olja och filter

Regelbundna oljebyten håller motorns delar smorda och förhindrar överhettning. Oljefilter behöver också bytas ut samtidigt och med samma intervall för att säkerställa att ren olja cirkulerar i motorn. Om du hoppar över eller försenar oljebytena kan det leda till slambildning, vilket allvarligt påverkar motorns prestanda. Filtret hjälper till att fånga upp föroreningar, och ett igensatt filter kan begränsa oljeflödet, vilket leder till ökat slitage.

Luftfilter

Ett igensatt luftfilter kan leda till försämrad bränsleeffektivitet. Kontrollera luftfiltret minst en gång om året eller vid 19 000 till 24 000 körda km, beroende på vilket som inträffar först. Ett rent luftfilter ger bättre luftintag, vilket förbättrar förbränningen och ökar motorns effektivitet. Om luftfiltret inte sköts om kan det leda till en för rik bränsleluftblandning, vilket i sin tur leder till onödigt hög belastning på andra komponenter.

Säkerhetskontroll

Innan du ens startar motorn bör du ta för vana att gå runt bilen och göra en snabb kontroll av dess skick. Den här preliminära kontrollen hjälper dig att hitta eventuella uppenbara fel som kan behöva omedelbara åtgärder. Den kan också fungera som en mental checklista för att se till att du inte missar något viktigt.

Däck

Rätt däcktryck är avgörande för säker körning. För lågt däcktryck kan orsaka dålig väghållning, medan för högt däcktryck kan göra bilen instabil. Lågt däcktryck ökar rullmotståndet och försämrar därmed bränsleekonomin, medan däck med för högt däcktryck är mer benägna att få punktering. Ha alltid en däcktrycksmätare i bilen för regelbundna kontroller.

Lampor och indikatorer

Kontrollera att alla lampor och indikatorer fungerar korrekt. Du vill inte hamna i en situation där du inte kan signalera till andra trafikanter om vad du kommer att göra. Lampor som inte fungerar är inte bara farliga utan det är också olagligt och kan ge dig böter.

Se till att du har reservlampor i bilens nödutrustning för snabba byten och byt ut alltid ut båda lamporna parvis så snart du kan, även om bara en av dem inte fungerar. Det är viktigt att båda lamporna i ett par har samma intensitet, speciellt för säkerheten i mörker.

Använd bilen på rätt sätt

Det är oerhört viktigt att vara medveten om hur ditt agerande påverkar bilen. Överdrivet varvtal, vårdslös körning och ignorering av varningsskyltar kan leda till allvarliga problem.

Bromssystem: säkerhetsgaranti

Bromssystemet är utan tvekan en av de viktigaste komponenterna i en bil. Den består av olika delar såsom bromsskivor, bromsok och bromsbelägg. Bromsbeläggen tillhör bromssystemet, på många sätt så bestämmer de hur fort fordonet kommer att komma till totalt stopp. När du trycker ned pedalen så trycks bromsbacken mot skivan som i sin tur leder till att fordonet bromsas in.

Bromsbelägg är en förbrukningsvara som slits ut med tiden. Om du märker att din bils bromsprestanda försämras eller du hör tjutande ljud kan det vara dags att byta ut dina bromsbelägg. Dessutom är det viktigt att inte bara välja bromsbelägg av hög kvalitet, utan också att utföra underhåll av hela bromssystemet i tid.

Regelbunden diagnostik hjälper till att fastställa bromsbeläggsslitage, rotorslitage och vätsketillstånd, vilket är nyckeln till att upprätthålla en hög säkerhetsnivå och förhindra plötsliga haverier på vägen.

Experter rekommenderar att bromssystemet kontrolleras minst en gång om året eller var 15-20 tusen kilometer, beroende på driftsförhållanden och tillverkarens rekommendationer. Mer information om bromsbelägg på webbplatsen autodoc.se.

Korta slutsatser

Regelbundet underhåll och regelbundna inspektioner hjälper till att hålla ditt fordon tillförlitligt. Tryggheten i att en bil är i gott skick är ovärderlig, inte minst i Sverige där en bils tillförlitlighet kan vara en säkerhetsfråga. Att ta sig tid att sköta och använda det är inte bara en rekommendation, det är alla trafikanters ansvar.

Genom att följa dessa tips kommer du inte bara att förlänga livslängden på ditt fordon, utan också bidra till att förbättra trafiksäkerheten för alla. Så se till att du inte bara tittar på din bil, utan faktiskt förstår vad den behöver. Då kommer din bil, passagerare och du att må mycket bättre.



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.