MILJÖ 2023-10-22 KL. 09:45

Flytt av laxar ska återskapa unik vandring

Av Kristian Alm

Nästa sommar blir spännande för miljövänner och fiskeentusiaster vid Rolfsån. Då avgörs om det stora flyttprojektet av lax gett något resultat.

Flytt av laxar ska återskapa unik vandring
Fisketillsyningsman Lars Bruno Johansson Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

Laxen i Rolfsån är unik. Sedan tusentals år har den vandrat från mynningen i Kungsbacka långt upp i vattensystemen i Bollebygd.

– För att klara att gå långt upp i systemet har laxen i Rolfsån anpassats och blivit storvuxen, berättar Lars Bruno Johansson, fiskevårdare och tillsynsman på länsstyrelsen.

Men när kraftverken började byggas, bland annat Ålgårda, stoppades vandringen, utom enstaka gånger när flödet var så stort att kraftverken tvingas öppna dämmena.

Nu har förbipassagerna förbättrats, och nya steg är på gång när kraftverken enligt en ny lag snart ska redovisa hur de ska kunna ge fiskar fri passage.


Hjälp på traven

Det har gett hopp om att laxen ska återerövra vattensystemet. Särskilt om den får lite hjälp på traven.

– Laxen går mycket på feromoner och känner den att det finns en artfrände högre upp går den dit för att leka. Så bit för bit återställer utbredningen sig, men det kanske skulle ta 50 år!


Flyttade laxar. Foto: Sportfiskarna/Tobias Helsén

Så i stället har Sportfiskarna med ideella krafter skyndat på processen.

– Vi har fångat runt 80 laxar med spö i Rolfsån som vi sen fraktat i vattentank upp till Bollebygd och släppt ut dem där. Den minsta var väl på 2,5 kilo, men den största vägde 15 kilo.

Att laxarna lekt och att det blivit yngel är klart, det har elfiske visat, men nu är den stora frågan: När de tagit sig ut till havet och sen ska tillbaka efter något år, hittar de då sina lekplatser högt uppe i systemet?

Många faror

Faran är fortfarande dåliga förbipassager vid kraftverken, och den fruktade laxparasiten gyrodactylus.

– Fyra år är en livscykel för en lax. De leker och rommen kläcks på våren, sen växer ynglen i kanske två år innan de går ut i havet, och återvänder efter ett eller två år.

– Så i år har vi inte satt ut några laxar. Finns det ändå yngel beror det på att vuxna laxar återvänt. Det ska bli spännande att se!



TV-klipp och nyheter

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74
NYHETER 2023-12-06 KL. 11:45

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74

Halmstad bäst i Sverige

Beslutet om tre sjukhus spikas
NYHETER 2023-12-05 KL. 20:00
Premium

Beslutet om tre sjukhus spikas

Klagomål på Vardaga diariefördes inte
POLITIK 2023-12-05 KL. 07:00
Premium

Klagomål på Vardaga diariefördes inte

Kommunens nya riktlinjer bröt mot lagen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-12-06 KL. 16:00
Äldre kvinna kritisk mot p-appar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.