Annons

Lyfter nätbrott i ny bok

Ann-Charlotte Ekensten ger ut fyra nya böcker. Bland dem finns boken Snusk på Snapchat som tar upp grooming och nätbrott mot barn.

Nyheter | 17 Februari 2021 13:10

Fyra nya böcker av Ann-Charlotte Ekensten

FOTO: privat

Så blir du nätsmart:

Ha en dialog med en vuxen om vad du gör på nätet och hur stämningen är.

Dela aldrig med dig av något privat.

Om något händer prata med en vuxen och polisanmäl. Om du till exempel får obehagliga meddelanden på Snapchat, samla bevis genom att ta en bild med en annan telefon.

Källa: Ann-Charlotte Ekensten

– Jag vet hur utsatta barn är av vuxna på nätet och skrev boken för att utifrån den kunna prata förebyggande om saker att se upp med. Det gäller att bli nätsmart, säger författaren.

För några år sedan skrev Ann-Charlotte Taggad på Insta som tar upp problematiken kring mobbning i sociala medier. Den blev en stor succé och fick henne att vilja skriva mer om vad som sker på nätet och vad man ska vara uppmärksam på.

– Snapchat är en kanal där förövare ofta söker sina offer och tar en första kontakt, säger hon.

I boken är det en kille som blir utsatt för grooming. Annars hör man mer talas om tjejer som blir utsatta?
– Det händer både killar och tjejer men tillvägagångssättet skiljer sig åt. Killar lockas ofta via spel, som i boken med ett spel som var förbjudet för honom, säger Ann-Charlotte Ekensten.

Hon menar att boken kan vara ett bra sätt för barn och vuxna, hemma eller i klassrummet, att närma sig ämnet och börja prata om vad som kan hända på nätet.

– Dels kan det vara skönt att förstå att det finns andra som drabbats, dels kan boken vara en ingång till att börja prata förebyggande om saker att se upp med.

Ann-Charlotte Ekensten ger ut fyra nya böcker. Hon tar bland annat upp ämnen som grooming och nätbrott mot barn. Foto: Sandra Josefsson, Studio CK

 

Ann-Charlotte menar att som förälder är man ofta intresserad av att fråga hur det varit i skolan eller på fritidsaktiviteten men att det är minst lika viktigt att fråga vad barnen gjort på nätet under dagen.

– Att visa intresse för vad barnen gör på nätet, ha en dialog kring hur stämningen är och att prata om att det finns risker. Det är också viktigt att barn känner att det går att berätta för sin förälder om det råkar illa ut.

Fakta och skönlitterärt

Ann-Charlotte Ekensten har hittills gett ut 55 böcker. Hon skriver både skönlitterära böcker och faktaböcker som ingår i genren lättläst. I Fakta om käpphästar tas den växande hobbyn/sporten upp.

– Det finns ett stort intresse för käpphästar bland unga och det finns någonting för alla. Vissa tycker att pysslet är det roliga, andra att tävla och träna. Det är en hobby som skapats av  ungdomar och mycket av käpphästvärlden finns på sociala medier. Men en del ridskolor använder också käpphästar och nu har även Svenska Ridsportförbundet börjat uppmärksamma dem. Boken har jag skrivit tillsammans med Angelica Örn, säger Ann-Charlotte som berättar att hon alltid varit en hästtjej i teorin och slukade hästböcker som liten.

Hon har också nyligen gett ut boken om Ivan som är vårdbiträde. Den ingår i en serie böcker på lätt svenska, för vuxna inom SFI. Dessutom ytterligare en Minifakta om djurungar, den här gången i regnskogen.

– Faktaböcker är väldigt populära!

Tufft under corona

Trots att Ann-Charlotte har fullt upp har även hon påverkats av pandemin.

– Jobbmässigt har det varit tufft. Det är svårt att sälja böcker när det inte är några mässor. Biblioteksutlånen har sjunkit vilket är en betydande del av min årsinkomst. Författarbesöken ställdes in men nu börjar de bokas digitalt istället och det fungerar bra, säger hon.

Just nu ägnar Ann-Charlotte Ekensten en stor del av sin tid åt att skriva.

– Jag skriver mycket, gör digitala författarbesök och håller på med ett roligt läromedelsprojekt för gymnasiesärskolan. Jag jobbar också med en biografi om Gustav Vasa och har en lång lista på nya faktaböcker som jag kommer att jobba med.

Fler nyheter här

Läs e-tidningen här

Är du prenumerant? Kom igång här.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Pandemin är vår tids tsunami

Krönikor Till och med TT-reportrar kan då och då drabbas av behovet att uttrycka frustration. Så skedde häromdagen när ...

Hunden Elvis tar internet med storm

Nyheter Labradoren Elvis från Vallda har blivit en stor succé på Instagram. Tillsammans med Ted, 22 månader, sprider han kä...

Biblioteken öppnar för tidsbokade besök

Nöje & Kultur På grund av den omfattande spridningen av covid-19 fortsätter Kungsbacka kommun att hålla idrottsanläggningarna stängda. Men ...
Annons